Minden egy helyen.

Zilliqa (ZIL) Staking

Módosítva:

Ebben a bejegyzésben megismerjük a Zilliqa (ZIL) -t, és átvesszük a legfontosabb tudnivalókat az érme lekötéséről, illetve kitérünk a coin Proof of Work bányászatára is.

Mi a Zilliqa?

A Zilliqa egy nyilvános, engedélymentes blokklánc, amely nagy forgalomra lett tervezve, és képes másodpercenként több ezer tranzakciót feldolgozni. A projekt arra törekszik, hogy megoldja a blokklánc skálázhatóságával és gyorsaságával kapcsolatos problémákat, shardingot alkalmazva másodrétegű skálázási megoldásként. A platform számos decentralizált alkalmazásnak ad otthont, és 2020 októberétől stakinget és yield farmingot is lehetővé tesz.

A Zilliqa fejlesztése hivatalosan 2017 júniusában kezdődött, a tesztnet pedig 2018 márciusában lett elindítva. Kicsit több, mint egy évvel később, 2019 júniusában a platform elindította mainnet-jét.
A Zilliqa natív érméje a ZIL, amelyet a tranzakciók feldolgozására és okos szerződések végrehajtására használnak.

A ZIL segítségével kapcsolatba léphet minden Zilliqa blokkláncra épülő dApp- és platformszolgáltatással.
A ZIL-t használhatja termékek – szolgáltatások fizetésére, NFT-k vásárlására – eladására, stb.

A Zilliqa saját bevallása szerint a világ első nagyteljesítményű (vagy nagy áteresztőképességűnek is nevezhetnénk) harmadik generációs blokklánc platformja. A tesztnet-en történt tesztelés során a Zilliqa fejlesztői megállapították, hogy a hálózat több ezer tranzakciót tud feldolgozni másodpercenként. Céljuk, hogy elérjék a VISA 4-5000 másodpercenkénti tranzakciós sebességét.

Mi az a sharding?

A Zilliqa a sharding nevű technológiát használja skálázásra. A sharding működését úgy képzeljük el, hogy a hálózatot futtató 600 node-ot egy algoritmus felosztja 100 nodeból álló csoportokra – ezeket nevezzük shardnak. Az így keletkezett hat csoport vagy shard képes párhuzamosan, egymástól elkülönülten ellenőrizni a tranzakciókat, ezért példánkban a tranzakciók kimenetele meghatszorozódik. Alapvetően egy fő blokklánc mellett futó második rétegen mennek végbe ezek a folyamatok, a blokklánccal csak pontokban érintkeznek, ezért csak jelentősen kisebb mértékben terhelik le azt.

Azért a 600-as számot használtuk példának, mert legalább ennyi node szükségeltetik a hálózat sikeres működtetéséhez. A legtöbb blokkláncprojekt alapvetésével ellentétben, miszerint az igazi decentralizáció lényege, hogy minden szereplő ellenőriz minden tranzakciót, a Zilliqa ezt megkerülte a shardinggal. Igy vált lehetségessé, hogy a nodeok számának növekedésével ne lassúbb, hanem épp ellenkezőleg, gyorsabb legyen a rendszer, hiszen nem szükséges többé mindenkinek ellenőrizni mindent. Fontos megjegyezni, hogy a sharding nevet alapvetően az Ethereum fejlesztői használják, a Zilliqa kontextusában általában “state shardingként” vagy “network shardingként” beszélnek róla, hogy elkülönítsék magukat az Ethereum fejlesztésétől.
Forrás: Kripto Akadémia , CoinMarketCap , Zilliqa

Coin specifikációi:

 • Teljes kínálat: 21 000 000 000
 • Jelenleg elérhető: ~13 510 000 000

További adatok:

 • Bányászati algoritmus: ethash

Zilliqa és a PoW kapcsolata:

A Zilliqa a Proof of Work(PoW) -t nem konszenzus mechanizmusként használja. A PoW feladata a csomópontok azonosítása és a shards-ok generálása. Ezt követően a csomópontok megkezdhetik a tranzakciók aláírását, és jutalmat kaphatnak. Ez néhány előnnyel jár, amelyek közül a legfontosabb, hogy a Zilliqa esetében nem merülnek fel a Proof of Work magas energiaköltségei, mégis biztonságos a hálózat. A Zilliqa egyedülálló módon a Proof of Work és a Practical Byzantine Fault Tolerance (PBFT) protokol kombinációjára támaszkodik.

Zil bányászat a gyakorlatban: A bányászat egy másik érme mellett történik(nem dual bányászat!), ugyanis a hálózatnak csak rövid ideig van szüksége a hardverek által adott számítási kapacitásra. A ZIL önmagában nem bányászható! Kizárólag támogatott bányászati társuláson(pool), egy másik érmével együtt bányászható!

Ezt úgy kell elképzelni, hogy ETC + ZIL bányászat esetében 98%-ban ETC-t, maradék 2%-ban ZIL-t bányászik a gép, amik között automatikusan vált amikor szükséges. (Általában 2 óránként, 1-2 percig történik a Zilliqa bányászata.)

Ezil.me bányász pool:

Az Ezil.me pool lehetőséget ad bizonyos érmék(ETC,ETHW,ETHF) + Zilliqa együttes bányászatára.
Ezil.me

Elérhető tőzsde:

Szinte az összes ismert tőzsdén kereskedhető. (Binance, OKX, Huobi, KuCoin, stb)

Wallet:

A Zilliqa tárolására több kriptotárca is rendelkezésünkre áll. Ilyen például a Trust Wallet, vagy a Zilliqa saját fejlesztésű tárcája, a ZilPay. Érméink lekötéséhez a ZilPay tárcát használjuk. A ZilPay elérhető mobilalkalmazásként és böngészőbővítményként is.

ZilPay Google Chrome bővítmény
ZilPay Mobil Wallet


Van néhány wallet(pl: AtomicWallet, Moonlet), amik szintén adnak lehetőséget stake-elésre saját tárcán belül. Kutatásaim során vegyes véleményekkel találkoztam, az AtomicWallettel ismerettségi körön belül is volt már probléma, így ezeket a tárcákat nem ajánlom!

Staking platform:

A Zillion staking platform használatával csatlakozhatunk egy alapcsomópont operátorhoz (Seed Node Operator – SSN). A platformhoz csatlakozhatunk Ledger hardvertárcával is.

Csomópont operátorok:

Számos operátor közül válaszhatunk. Én a Zillet-et választottam.

Zillion felülete:

Egyéb – fontos információk:

 • Minimum lekötés: 10 ZIL
 • Jelenlegi hozam: 13% (APR) (Ez változhat, a Zillion felületén valós időben mutatja)
 • A lekötéshez használt wallet-ben tartani kell valamennyi Zilliqa-t a tranzakciós díjakra.
 • 60 ZIL tranzakciós díj megfizetésére van szükség amennyiben:
  • felvesszük a jutalmat,
  • csomópontot váltunk,
  • feloldjuk a lekötött érméket.
 • A jutalmak kiosztása minden kör végén történik. Egy kör 2200 blokk, ami körülbelül 23 óra 30 perc.

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!
Támogatási lehetőség:
Bányász BázisZIL wallet: zil1l7sqh3djjzve9pwtydrxkppw0p6rywtky7e0a8

A megjelenített adatok rögzítésének dátuma: 2022.11.08.

Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.