Minden egy helyen.

Változnak a napelem telepítésre vonatkozó szabályok.

Módosítva:

Változnak a napelem telepítésre vonatkozó szabályok. Ezentúl nem kötelező(?) az energia betáplálása a hálózatba, ugyanis a jelenlegi rendszer már nem tudja ezt felvenni. Így egyszerűsödik a napelemek engedélyeztetése, ugyanakkor a megtérülési idő nő. A tervek szerint uniós forrásból új hálózat épülhet, ami több megújuló energiát képes majd befogadni. Forrás: M1 – Híradó

napelem

” Több az igény, mint amit a hálózat jelenleg be tud fogadni. A még elő nem jegyzet igények kapcsán fogunk változtatni. Mivel a hálózat ennyi napelem által termelt energiát már nem tud befogadni, ezért a betáplálást felfüggesztjük. Tény, hogy ez a megtérülést lassítja, hiszen az energia felhasználás időpontját a megtermelés időpontjához kell időzíteni. Ha valaki nem ehhez időzíti, akkor akkumulátort kell vegyen, és ez drágább beruházást is jelent.” – mondta Gulyás Gergely, a Kormányinfón

Hogy volt eddig?

Jelenlegi rendszer alapján, ez úgy történt, hogy a megtermelt (legtöbbször el nem használt) energiát a rendszerbe betápláltuk, és amikor szükségünk volt rá, akkor kivettük a hálózatból. Így a nyáron megtermelt energiát, télen elhasználhattuk, vagy (a nappal megtermelt energiát, éjjel).

Hogy lesz ezután?

Amennyiben továbbra is szeretnénk kihasználni a napelemünket (teljes mértékben), akkumulátorokra van szükségünk, hogy eltároljuk a későbbre szánt energiát. Ellenkező esetben, abban a pillanatban kellene elhasználni, amikor megtermeljük. Ez gyakorlatilag képtelenség. A kihasználtság javítható okoseszközök használatával, vagy tudatos energiafogyasztással, de a rendszer nem lesz teljes mértékben kihasználva.

Kit érint a változás?

A változás csak azokat érinti, akik még nem nyújtották be az igényüket, ezután terveznek napelemet telepíteni.  Akiknek jelenleg is működik a napelemes rendszerük a tetőn, megmaradnak a szaldós elszámolásban.

Meddig érvényes ez a változás?

A betáplálási kötelezettség felfüggesztve marad, ameddig a hálózatfejlesztés nem valósul meg.

Miként hat a változás a bányászokra?

A jövőben akkumulátorokra való beruházás nélkül, a napelemmel történő bányászás is reménytelen lesz, hiszen felhasználhatóság szempontjából kivitelezhetetlen, hogy egy bányagép pontosan annyit fogyasszon, és akkor, amikor a napelem rendszerünk termel számára.

A bejegyzés jelenleg elérhető információk alapján készült. Izgatottan várjuk a részletszabályokat, a Magyar Közlönyben.

Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.