Minden egy helyen.

Mit csinálnak a bányászok? Proof of Work vs. Proof of Stake

Módosítva:

Proof of Work (PoW)

A Proof of Work (PoW) egy decentralizált konszenzus mechanizmus, amely megköveteli a hálózati tagoktól, hogy munkát végezzenek egy titkosított hexadecimális szám megoldásáért.

Az alkalmazásának legismertebb példája a Bitcoin. A működési elve egyszerű: a hálózat résztvevői (azaz bányászok) speciális számítógépekkel – számítási feladatok elvégzésével – versengenek annak érdekében, hogy az elsőként oldják meg a kriptográfiai feladatot, amely a blokk létrehozásához szükséges.

A Proof of Work megköveteli, hogy a bányászok erőforrásokat fordítsanak a folyamatok elvégzésére (hardver és elektromos áram). A hardverek számítási feladatokat végeznek, így hoznak létre blokkokat a blokkláncon. Ha egy bányász sikeresen megoldja a feladatot (hash generálás), akkor létrehoz egy új blokkot, és jutalomban részesül.

A feladatok nehézsége fokozatosan növekszik az idő múlásával, így az új blokkok létrehozása egyre nehezebbé válik.

51%-os támadás

Az 51%-os támadás az egyik legnagyobb fenyegetés a Proof of Work kapcsán. Ha egy bányász vagy bányászcsoport birtokolja a hálózat 51%-át, akkor képes lehet hamis tranzakciókat elfogadni, adatokat módosítani, manipulálni a blokkláncot, stb.

Az 51%-os támadás esélye nagyon alacsony, mivel az elvégzése nagyon költséges és nehéz feladat. A támadónak rendkívül nagy számítási kapacitásra van szüksége ahhoz, hogy végrehajtsa a támadást, amely magas hardver és energiaigényeket jelent.

Bitcoin és az 51%-os támadás

A Bitcoin elleni 51%-os támadás a hálózat nagyságrendje miatt meglehetősen valószínűtlen. Ha egy blokklánc nagyra nő, alacsony a valószínűsége, hogy egyetlen személy vagy csoport elegendő számítási teljesítményt szerez ahhoz, hogy az összes többi résztvevőt legyőzze.

Ráadásul a korábban megerősített blokkok megváltoztatása a lánc növekedésével egyre nehezebbé válik, mivel a blokkok kriptográfiai műveletekkel kapcsolódnak egymáshoz. Forrás: Binance Academy

Magas energiafogyasztás

A kriptovaluta bányászat sok energiát igényel, ennek eredményeként jelentős mértékben hozzájárul a globális energiafogyasztáshoz és a szén-dioxid kibocsátáshoz. A bányászati műveletek magas energiafogyasztása és a környezeti hatások miatt egyre több bányászati vállalkozás kezd foglalkozni a fenntarthatósággal, például a megújuló energiával történő bányászattal.

Annak ellenére, hogy a Proof of Work magas energiafogyasztással jár, még mindig népszerű és megbízható megoldás.

Proof of Stake (PoS)

A PoW alternatívája, a Proof of Stake (PoS) esetében a tranzakciók érvényesítése az ún. validátorok döntése alapján történik. A validátorok megerősítik a tranzakciókat, és ha a többség elfogadja, akkor érvényessé válik. Ebben az esetben nincs szükség nagy számítási teljesítményre, a PoS célja az energiafogyasztás és az erőforrások hatékonyabb kihasználása.

A felhasználónak bizonyos mennyiségű kriptovaluta érmét kell „lekötni”, amelyek azután lezárt állapotba kerülnek, és meghatározott időn keresztül zárolva maradnak. Ez a folyamat intelligens (okos) szerződés használatával történik és a hálózat működésének biztosítására szolgál. A lezárt érme „biztosítékként” szolgál, és befolyásoló tényező a validálási folyamat során.

Proof of Work (PoW) vs. Proof of Stake (PoS)

Staking

A kriptovaluták világában egyre népszerűbbé válik a „staking” vagy más néven „stake” fogalma, amely egyszerű lehetőséget kínál a felhasználóknak passzív jövedelem szerzésére.

A staking folyamata néhány lépésből áll:

 1. Kriptovaluta kiválasztása, és szükség esetén megvásárlása.
 2. Letétbe helyezés

Szeretnél passzív jövedelmet szerezni a kriptovalutáidért cserébe? Ismerd meg a staking lehetőségeit, amelyek lehetővé teszik, hogy aktívan részt vegyél a blokklánc hálózatok működésében! Staking kategória..

Staking kockázatok

Két fő kockázat merül fel: likviditás és árváltozás.

A likviditás kockázata abból adódik, hogy a staking során letétbe helyezett kriptovaluták általában zárolva vannak egy meghatározott időre. Ez korlátozhatja a felhasználót, hogy gyorsan hozzáférjen a tőkéjéhez. Ez különösen problémás lehet, ha váratlan kiadás vagy befektetési lehetőség merül fel.

Az árváltozás kockázata szintén jelentős lehet, mivel a kriptovaluta értéke ingadozik, ezért a staking időszakában bekövetkező árváltozások a befektetett tőkét is érintik. Ha a kriptovaluta értéke esik: az eddigi jutalmak értéke és a tőke is csökken, és fordítva.

Összehasonlítás

A Proof of Work (PoW) és a Proof of Stake (PoS) konszenzusmechanizmusok különböző megközelítéseket alkalmaznak a tranzakciók validálására és blokkok létrehozására. Az alábbiakban összehasonlítjuk a két mechanizmus előnyeit és hátrányait.

 1. Működési elv
  A PoW konszenzus mechanizmusban a bányászok számítási teljesítményükkel versenyeznek, míg a PoS esetében az érmék lekötése és a véletlenszerű kiválasztás határozza meg, hogy ki lesz az érvényesítő.
 2. Energiahatékonyság
  A PoW nagy energiaigényű, mivel a bányászoknak erőforrásokat kell fordítaniuk a megoldásra. A PoS energiatakarékosabb, nem igényli a komoly erőforrásokat, és kisebb mértékben függ a hardvergyártóktól.
 3. Biztonság
  A PoW erőteljes védelmet biztosít a hálózatnak, mivel a támadóknak nagy mennyiségű számítási teljesítményt kell használniuk a hálózat elleni támadáshoz. A PoS ugyanakkor kevésbé biztonságos, mivel a támadóknak csak az érmék egy részét kell lekötve tartaniuk, hogy részt vegyenek a validálási folyamatban.
 4. Versenyhelyzet
  A PoW nehézsége növekszik, ami azt eredményezi, hogy a bányászoknak folyamatosan erősebb hardverekre és több erőforrásra van szükségük a versenyben maradáshoz.
 5. Befolyásoltság
  Mindkét konszenzus mechanizmusra jellemző, hogy a nagyobb befektetők nagyobb befolyással rendelkeznek. A bányászok (PoW), akik nagyobb számítási teljesítményt birtokolnak, nagyobb befolyással rendelkeznek, a validátorok (PoS), akik több érmével rendelkeznek, szintén nagyobb befolyással rendelkeznek a hálózatra.

Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.