Minden egy helyen.

Mi az a kriptovaluta?

Módosítva:

A Bitcoin megjelenését követően – számos kriptovaluta jött létre, amelyeket különböző szándékkal és céllal hoztak létre. Egyszerűen fogalmazva, a kriptovaluta egy digitális eszköz, egy egyedi programkód, amely decentralizált hálózaton működik.. Bár a legelterjedtebb kifejezés a „kriptovaluta”, más elnevezések is ismertek, mint például „kripto” vagy „kriptopénz”.

A kriptovaluta (mint gyűjtőnév) magába foglalja az összes olyan digitális eszközt, amely decentralizált hálózaton működik a blokklánc technológia alapjain. A „kripto-” előtag a kriptográfiából ered, amelyet a blokkláncok nagymértékben használnak, és amely évtizedekkel a Bitcoin megjelenése előtt is létezett. A „valuta” megnevezésről megoszlanak a vélemények. Többen közgazdaságilag devizának tartják, míg mások ebben nem értenek egyet. A Bányász Bázis ebben a kérdésben nem foglal állást, mivel mindkét állítás igaz lehet a maga módján, vagy egyik sem.

A projektek általában saját kriptovalutákat alkalmaznak, amelyek számos funkciót betölthetnek, például jogosultságokat biztosíthatnak, befektetési eszközként vagy fizetőeszközként is szolgálhatnak. Ezeket fejlesztőcsapatok hozzák létre, akik az adott kriptovaluta technológiai részleteinek kidolgozásán és megvalósításán dolgoznak, így decentralizált világot kiépítve maguk körül, amelyben ki szeretnék venni a részüket egy feladat elvégzésével vagy probléma megoldásával.

Három kriptovaluta : Bitcoin, Ethereum, Ripple

Valós felhasználás

A valós felhasználás nem csak egy üres fogalom, hanem egy olyan tényező, amely meghatározza a kriptopénz hosszú távú stabilitását és sikerét. A valós érték és alkalmazás nem csak a projektek, hanem az egész közösség és az általános elfogadottság szempontjából is kulcsfontosságú.

Azonban a kripto világában nem minden projekt vagy hozzá tartozó kriptovaluta válik valódi sikertörténetté. Sok esetben megfigyelhető, hogy bizonyos projektek inkább az ígéretek és a hype körül forognak, mint a valós hasznosság kialakítása. Gyakran találkozhatunk olyan kriptopénzekkel, amelyek nem rendelkeznek valós felhasználással vagy értékesítési esetekkel, és csak a befektetők átverése céljából lettek létrehozva. Az átverések és a hamis ígéretek miatt a kriptovaluták iránti bizalom csökkenhet, ami azokat is elriaszthatja, akik valódi potenciált látnának ebben a technológiában.

Rendkívül fontos, hogy az emberek alapos kutatást végezzenek, mielőtt befektetnének. Az alapos háttérinformáció megszerzése és a projekt valós alkalmazásának értékelése nélkülözhetetlen lépés a jövedelmező befektetés elérése érdekében.

A projektek bemutatják (hivatalos weboldal, fórum), hogy mi a projekt feladata, felhasználása és célja. Érdemes fenntartásokkal kezelni!

Mi az altcoin?

Az altcoin (alternatív coin) kifejezés olyan kriptovaluták csoportja, amely nem Bitcoin.

"Van a Bitcoin! Minden más, ami nem Bitcoin, az altcoin!"

Az altcoinok sokféle technológiát, célkitűzést és funkciót képviselhetnek, és különböző módon próbálhatják megoldani a különböző pénzügyi vagy technológiai problémákat. Sokszor saját egyedi tulajdonságokkal és funkcionalitással rendelkeznek, és a kriptovaluta piac sokszínűségét és innovációját tükrözik.

A Bitcoin volt az első

Bitcoin (rövidítése: BTC) egy nyílt forráskódú szoftver. Ebből adódóan a világ bármely fejlesztője számára elérhető és módosítható. A forráskód irányt mutatott a fejlesztőknek, így más, de mégis hasonló rendszerek jöttek létre. A Bitcoin tehát nem csak egy kriptovaluta, hanem egy egész iparág és mozgalom alapja lett.

A Litecoin

A Bitcoin 2009-es indulás óta új kriptovaluták is megjelentek a piacon, ezek egyike a Litecoin (LTC), aminek sikerült egy saját szegletet kivájnia a kriptopénz piacon. A fejlesztők saját bevallása szerint, amíg a Bitcoin-t a digitális aranyhoz hasonlítják, addig a Litecoinra mint digitális ezüst érdemes tekinteni.

A 2011-ben elindított Litecoin és a Bitcoin forráskódja jelentős hasonlóságot mutat. Gyakorlatilag a Bitcoin lemásolása és bizonyos paraméterek átírásával hozták létre. A leglényegesebb eltérés az új blokkok generálásában van, emiatt a Litecoin hálózaton történő tranzakciók gyorsabban hajtódnak végre. Amíg a Bitcoin esetében 10 percenként jön létre egy blokk, a Litecoin hálózatán ez negyede idő alatt, csupán 2.5 perc. A blokkok létrehozásának a tranzakciók könyvelésében, van szerepe. Rövidebb blokkidő a tranzakciók gyorsabb teljesüléséhez vezet, hiszen egy tranzakció csak akkor tekinthető befejezettnek, ha a tranzakcióról feljegyzés készült egy blokkban, és az hozzá lett csatolva a blokklánchoz.
Litecoinról több..(LINK)

Az Ethereum

A 2015-ben elindított Ethereum egy nyílt forráskódú, nyilvános, blokklánc alapú platform és kriptovaluta. Az Ethereum a Bitcoin innovációjára épít. Mindkettő lehetővé teszi a digitális pénz használatát fizetési szolgáltatók vagy bankok nélkül, viszont van néhány jelentős eltérés. Az Ethereum programozható , így decentralizált alkalmazásokat lehet létrehozni a hálózatán.

A decentralizált alkalmazások, vagyis intelligens (okos) szerződések egyszerűen az Ethereum blokkláncon létrehozott számítógépes programok. Egy ilyen szerződés akkor hajtódik végre, ha egy felhasználó tranzakciója (vagy más szerződés) kapcsolatba kerül vele. Ezek a programok, – hasonlóan a kriptovalutákhoz – decentralizált hálózaton, biztonságosan működnek.
Ethereumról több..(LINK)

Kriptovaluta tulajdonságai

A legtöbbször viselik a bitcoin pozitív-negatív tulajdonságait, hiszen a rendszer és működésének elve, valamint a mögöttes technológia azonos.

Előnyeik:

 • Decentralizált
  A kriptovaluták működése nem függ egy központi hatóságtól vagy intézménytől, mint például kormány, felügyeleti szerv vagy bank. Ez azt jelenti, hogy senki sem tudja irányítani vagy manipulálni a rendszert. A tranzakciók és az adatok elosztott hálózaton keresztül kerülnek végrehajtásra és tárolásra, amelyeket több számítógép vagy csomópont hajt végre. Egyenlő esélyeket biztosít a felhasználók számára.
 • Digitális
  A kriptovaluták teljes mértékben digitális formában léteznek. Ez lehetővé teszi a könnyű tárolást, átvitelt és kezelést az interneten keresztül. Nem szükséges fizikai érméket vagy bankjegyeket cipelni, mivel minden tranzakció elektronikus formában zajlik.
  A rendszer alaposan átgondolt és jól megtervezett. Megadott paraméterek alapján indult és folyamatosan működik.
 • Anonim
  Bizonyos tekintetben pszeudonim, ugyanis véletlenszerűleg generált betűk és számok sorozataként vagyunk a rendszerben. Ez a publikus kulcs.
  • Ha megadjuk valakinek, akkor az tudni fogja, hogy ez a cím hozzánk tartozik. Ekkor elvesztettük az anonimitást.
 • Bármikor és bárki számára használható
  A kriptovaluták használata nem korlátozódik földrajzi vagy időbeli tényezőkre. Bármikor, bárhol a világon – ahol van internetkapcsolat -lehetőség van kriptovalutákkal való tranzakciókra.
  A kriptovaluták használatához egy alkalmas eszközre (pl. mobiltelefon), valamint internetkapcsolatra van szükség.
 • Biztonságos és átlátható tranzakciók
  A tranzakciók a blokkláncon keresztül rögzülnek, ami egy nyilvános és átlátható könyvelést biztosít. Nem módosíthatók vagy hamisíthatók, a blokklánc technológia biztonságos és megbízható módszert nyújt a tranzakciók végrehajtására.
 • Gyors és olcsó tranzakciók (Nem minden esetben!)
  Lehetővé teszik a gyors és olcsó pénzátutalásokat a világ bármely pontjára, és a tranzakciós díjak sokkal alacsonyabbak, mint a hagyományos pénzügyi szolgáltatásoknál.
 • Nemzetközi rendszer
  A kriptovaluták nemzetközi rendszerként működnek.

Hátrányok:

 • Nagy volatilitás
  A kriptovaluták árai volatilisek, amely azt jelenti, hogy nagyon gyorsan változhatnak.
 • Hiányos szabályozás
  A kriptovaluták szabályozása számos országban hiányos, vagy teljesen hiányzik. Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleknek nincs jogi védelmük.
 • Függ az internet elérhetőségtől
  Mivel a kriptovaluták digitális eszközök, ezért az internetkapcsolat elengedhetetlen azok használatához. Ha a felhasználók nem tudnak internetkapcsolatot biztosítani, akkor nem tudják elérni a kriptovaluta-piacot, és nem tudnak tranzakciókat végrehajtani.
 • Kiberbiztonsági kockázatok
  A kriptovaluták digitális termékek, amelyeket támadások érhetnek. Az online támadások és a személyes adatok eltulajdonítása továbbra is nagy problémát jelent a világban.
 • Korlátozott elfogadottság
  Bár egyre több vállalkozás fogadja el a kriptovalutákat fizetési eszközként, az elfogadottságuk még mindig korlátozott.

Token és coin

Az angol megnevezésük szerint a kriptovalutákat két csoportra oszthatjuk. A „token” és a „coin” két különböző fogalom, de sok esetben használják őket szinonimaként.

Coin:
Olyan kriptovaluta, amely saját blokkláncon működik, (saját hálózattal rendelkezik) mint például a Bitcoin, Litecoin, Ethereum, stb.

Token:
Olyan digitális eszközre utal, amely egy meglévő blokkláncra épül, például az Ethereum blokkláncára. A tokenek kibocsátása azáltal történik, hogy egy intelligens (okos) szerződést hoznak létre az adott blokkláncon, amely lehetővé teszi a kibocsájtását és a tranzakciók rögzítését.
(Pl: az Ethereum egy coin, de a Shiba Inu – az Ethereum blokkláncán létrehozva – egy token)

Ma már számtalan token létezik. Ezeknek nagy része nem képvisel valódi értéket és nincs valós felhasználása.

2022-ben naponta 350 scamtokent
hoztak létre azzal a szándékkal,
hogy csalást kövessenek el.
Cointelegraph (cikk)

Mi a stabilcoin?

A stabilcoin egy olyan típusú kriptovaluta, amelynek az ára stabil vagy minimális ingadozásokkal rendelkezik, mivel mögötte valamilyen stabilizáló eszköz vagy mechanizmus áll. Ez lehet például egy hagyományos pénznem (dollár, euró, stb.), nyersanyag (arany) vagy más, amelynek ára viszonylag kevésbé ingadozik. A stabilcoin-ok célja, hogy áthidalják a hagyományos pénznemek és a volatilis kriptovaluták közötti szakadékot.

Stabilcoin típusok

 • Fiat-fedezetű
  Hagyományos pénznemmel (dollár, euró stb.) vannak fedezve. Ezek közvetlenül egy banki számlán vagy más pénzügyi eszközön tárolják a fedezetet, és az adott pénznem árfolyamához rögzítik az árfolyamukat.
 • Kripto-fedezetű
 • Nyersanyag-fedezetű
  A nyersanyag-fedezetű stabilcoin-ok valamilyen nyersanyaggal, például arannyal vagy ezüsttel vannak fedezve.
 • Algoritmikus
  Algoritmusokra és intelligens (okos) szerződésekre támaszkodnak, amelyek automatikusan szabályozzák az árfolyamot az ellátási és keresleti viszonyokhoz igazodva. Nem támaszkodnak központi entitásra, és a rendszer automatizáltsága adja a stabilitást.

A világ első stablecoinja 2014 júliusában jelent meg . A BitUSD-t kripto-fedezetű stabilcoinként a BitShares blokkláncon bocsájtották ki, amely mára már homályba merült. A BitUSD-t egy volatilis kriptovalutával, (fedezettlen eszközzel) a BitShares-el fedezték.  2018-ban elvesztette 1:1 arányát az amerikai dollárral, és azóta sem tudott talpra állni. Az eset rávilágított a stablecoin gyengeségére.

A TerraUSD egy algoritmusra és az arbitrázs erejére támaszkodott, hogy egy UST értékét amerikai dollárhoz rögzítse.
2022 májusában összeomlott, és szinte napok alatt elvesztette a teljes értékét. 

Legnépszerűbb: Tether (USDT), Binance USD (BUSD), USD Coin (USDC), TrueUSD (TUSD) . Minden esetben $1 az értékük.

Melyik stabilcoin-t használjam?

Ahogyan a hagyományos befektetési portfóliónk diverzifikációja, úgy a stabilcoin-ok közötti diverzifikáció is kulcsfontosságú. A stabilcoin-ok közötti diverzifikáció segít fenntartani a portfólió stabilitását és rugalmasságát, valamint csökkenti a kitett kockázatot a váratlan eseményekre.

Ezt azért érdemes megtenni, mert:

 1. Kockázatcsökkentés: Különböző típusú stabilcoin-ok használata csökkentheti a kitett kockázatot.
 2. Likviditás biztosítása: Egy adott stabilcoin volatilitása vagy problémái esetén a többi stabilcoin segíthet fenntartani a likviditást.
 3. Piackutatás: A különböző stabilcoin-ok használata lehetővé teszi a piac különböző lehetőségeinek felfedezését, és kihasználását.

Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.