Minden egy helyen.

Mi az a blokklánc technológia és mire jó?

Módosítva:

A blokklánc technológia röviden

A blokklánc technológia az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb innovációja, amely számos iparágat és gazdasági tevékenységet változtatott meg. Leggyakrabban a kriptovaluta (pl. Bitcoin), kriptoeszköz tranzakcióinak rögzítésére használják, de számos más területen is alkalmazható.

 • A blokklánc egy decentralizált adatbázis rendszer, amelyet az egész hálózat felügyel. Az adatok blokkokba vannak rendezve és egymáshoz kapcsolódnak, ebből ered a „blokklánc” kifejezés.
 • Rendkívül biztonságos és átlátható, az adatokat nem lehet manipulálni vagy hamisítani. A rendszer állandóan frissül és bővül, és minden adat visszakereshető és ellenőrizhető.
 • A rendszer lehetővé teszi a közvetlen adatátvitelt anélkül, hogy bármilyen közvetítőre szükség lenne.
a blokklánc technológia összeköti a világot és az embereket
A blokklánc technológia egy elosztott adatbázis-rendszer, amely lehetővé teszi az adatok biztonságos, átlátható és ellenőrizhető tárolását és megosztását a hálózatban résztvevőkkel.

Blokkok a láncban

A blokkokban található adatokat (például tranzakciók) a hálózat összes résztvevőjével megosztja, és az összes résztvevő ugyanazokat az adatokat látja ugyanabban az időben. Minden blokk tartalmazza a saját egyedi azonosítóját, (hash) valamint hivatkozást az előző blokkra (előző blokk hash). A blokkok összekapcsolódnak, és létrejön egy lánc, amely a blokkláncot alkotja. A blokkok összekapcsolásának folyamata a kriptográfiai eljárások használatával történik, ez biztosítja az adatok biztonságát és teljes védelmét.

A hálózat tagjai (bányászok) versenyeznek egymással, hogy az általuk elkészített blokk legyen az, amely hozzáadódik a lánc végéhez. Miután a blokkot hozzáadták a lánchoz, a hálózat összes résztvevője számára elérhetővé válik. Az összes résztvevőnek azonos információi lesznek, a hálózat átlátható módon működik. Ezenkívül az új blokk hozzáadása után a régebbi blokkok tartalma is állandóvá válik, és nem lehet többé megváltoztatni.

Elosztott adatbázis

A centralizált és decentralizált adattárolás két különböző módszer. A centralizált rendszerben az adatok egyetlen központi helyen, míg az elosztott rendszerben az adatok több helyen vannak tárolva.

Az elosztott adattárolás biztonságosabb és megbízhatóbb megoldás. Ha egy helyen valamilyen probléma adódik, az adatok továbbra is elérhetők maradnak.

Az elosztott rendszer ellenállóbb a támadásokkal szemben.

Az elosztott adatbázis rendszer azt jelenti, hogy az adatokat több számítógépen tárolják és kezelik – nem csak egy központi szerveren. Ez biztonságosabbá és skálázhatóbbá teszi az adatkezelést. A blokklánc technológia erre az adattárolásra épül, és lehetővé teszi a harmadik fél nélküli rendszerek kialakítását.

A bányászok szerepe

A bányászok versenyeznek egymással, hogy elsőként oldják meg a blokkhoz tartozó matematikai feladatot/problémát, amely a blokkhoz tartozó „bizonyítékként” szolgál (hash). Az első bányász, aki megoldja a problémát, létrehozza az új blokkot, és az elvégzett munkáért cserébe jutalmat kap kriptovaluta formájában. A blokkok létrehozása a bányászok, láncba rendezése a csomópontok (node) feladata.

A blokklánc technológia előnyei és népszerűsége

A blokklánc technológia legnagyobb előnye, hogy az adatokat decentralizált módon tárolja, ami azt jelenti, hogy nincs központi hatóság vagy központi szerver.

 • Biztonságos
  Nagyon biztonságos megoldás az adatok tárolására, mivel a blokkokban tárolt adatok kriptográfiailag védettek.
 • Hamisíthatatlan
  A blokklánc technológia által tárolt adatokat rendkívül nehéz hamisítani vagy manipulálni. Az adatokat blokkokba gyűjtik, amelyeket összefüggő láncba illesztenek, így bármilyen változtatás megváltoztatja az összes blokkot a láncban.
 • Csalhatatlan (nem bizalomra épülő rendszer)
  Az adatok biztonságosan és megbízhatóan tárolhatók, mivel a blokkokba írt adatok visszaállíthatatlanok és visszafordíthatatlanok.
 • Nyilvános adatok
  A technológia lehetővé teszi az adatok pontos nyomon követését és visszakövetését.

A blokklánc technológia népszerűvé vált az elmúlt években, és sok szervezet és vállalkozás kezdett érdeklődni iránta. Az iparágak között a legnépszerűbb alkalmazási területe a kriptopénzek, de a technológiát alkalmazzák az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, az energiaiparban és más területeken is.

A technológia várhatóan további alkalmazási területeken jelenik meg a jövőben.

Blokklánc technológia hatása az emberiségre

A technológia számos pozitív hatással jár az emberiségre. Az átláthatóság és biztonság szempontjából különösen fontos, mivel a blokklánc alapú adatbázisok hamisíthatatlanok, módosíthatatlanok és decentralizáltak. A blokklánc technológia segíthet a gazdasági folyamatok hatékonyabb és átláthatóbb működésében.

 • A kriptovaluták lehetővé teszik a gyorsabb, biztonságosabb és olcsóbb nemzetközi pénzügyi tranzakciókat, ami elősegíti a világkereskedelmet és a nemzetközi kapcsolatokat.
 • A decentralizált rendszerek lehetővé teszik az emberek számára, hogy közvetlenül (harmadik fél nélkül) vegyenek részt folyamatokban.

Végeredményként segíti a demokráciát és elősegíti az egyenlőséget.

Összességében a blokklánc technológia fontos előrelépést jelent az adattárolás tekintetében, és pozitív hatással jár az emberiség jövőjére.

Ismerjük meg a videóból:

 • a Yap szigetét és az ott élő őslakosok régi pénzrendszerét.
  Ennek a pénzrendszernek az elve tökéletesen szemlélteti a blokklánc technológia működését.
 • a centralizált és a decentralizált hálózatok közötti különbséget.
 • a blokklánc felépítését és működését.
 • a blokklánc biztonsági tulajdonságait
 • milyen területeken használható ez a technológia

Forrás: Pénzügyi Fitnesz

Mi az a Blokklánc?

Forrás: Cryptomanus

Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.