Minden egy helyen.

Bitcoin, az első kriptovaluta

Módosítva:

Mi az a bitcoin?

Bitcoin (rövidítése: BTC) egy nyílt forráskódú szoftver, amely alapjait képezi egy digitális eszköz működésének. Manapság „befektetési” eszközként, csereeszközként és bizonyos országokban fizetőeszközként is funkcionál.

Az első decentralizált rendszer amely széles körű népszerűségnek és sikernek örvend.

A bejegyzésben Bitcoin-ként a rendszert/hálózatot/technológiát, bitcoin-ként az érmét (mint kriptovaluta) értjük.

Bitcoin, az első kriptovaluta megszületése

A Bitcoin fehér könyvét (white paper) 2008-ban publikálta Satoshi Nakamoto(álnév, személy vagy személyek által használt név). Ebben a dokumentumban leírt egy olyan rendszert ami még nem létezett korábban, és az akkori – jelenleg is fennálló – problémákat oldja meg.

Satoshi Nakamoto dokumentumot készített egy digitális pénzrendszerről, amely decentralizált módon működik. Az elképzelés az volt, hogy létrehozzon egy olyan digitális fizetőeszközt, ami lehetővé teszi a közvetlen és biztonságos pénzügyi tranzakciókat anélkül, hogy bármilyen központi szereplőre vagy közvetítőre szükség lenne. A Bitcoin rendszere alapvetően egy peer-to-peer hálózat. A rendszer a blokklánc technológiát használja, amely egy elosztott adatbázis.

A dokumentumban elektronikus készpénzként említett bitcoin, lehetővé teszi az online – internet használatával – pénzküldést az érintett felek között anélkül, hogy arra egy pénzügyi intézményt kellene igénybe venni.

2009. január 9.-én (a 2008-as gazdasági világválság kirobbanása után) bányászták ki az első blokkot , és elindult a Bitcoin hálózata.

Satoshi Nakamoto

2010 végén kilépett a projektből anélkül, hogy önmagáról sokat elárult volna.

A közösség azóta exponenciális ütemben növekszik, a kódon pedig számos fejlesztő dolgozik. Satoshi anonimitása gyakran igazságtalan kérdéseket vetett fel. A protokoll és szoftver nyíltan publikált, és a kódot a világ bármely fejlesztője felülvizsgálhatja, vagy létrehozhatja saját, módosított szoftververzióját. Éppen úgy, ahogy a jelenlegi fejlesztőké, Satoshi befolyása is csak azokra a változtatásokra terjedt ki, amelyeket a teljes közösség elfogadott.

Így tehát a Bitcoin feltalálójának személyazonossága feltehetőleg annyira releváns manapság, mint a papír feltalálójáé. Köszönjük Satoshi!

A bitcoin mögött lévő technológia

A blokklánc egy elosztott adatbázis vagy főkönyv, amely meg van osztva a számítógépes hálózat csomópontjai között. A blokklánc elektronikusan, digitális formában tárolja az információkat. Az újítása az, hogy garantálja az adatok biztonságát és hamisíthatatlanságát, valamint bizalmat generál anélkül, hogy megbízható harmadik félre lenne szükség.

Blokkláncról részletesebben

Bitcoin működése

Felhasználói szemszögből a Bitcoin nem más, mint egy mobilalkalmazás vagy számítógépes program, amely személyes pénztárcát biztosít, és amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy segítségével bitcoint küldjön és fogadjon. A legtöbb felhasználó számára így működik.

A Bitcoin hálózat és rendszer működéséhez összehangolt folyamatok zajlanak a háttérben.

 • A bányászok (miners), akik egy speciális számítógépen (Bitcoin esetében: asic) futtatott szoftver segítségével ellenőrzik a tranzakciókat, majd elvégzik a könyvelést. (mining)

Tranzakciók menete:

 1. Amikor bitcoint küldünk, a tranzakcióról készül egy feljegyzés, ami tartalmazza a tranzakció adatait. (küldő cím, fogadó cím, idő, mennyiség)
 2. A bányászok ellenőrzik, hogy valódi és érvényes-e a tranzakció.
 3. Ha az ellenőrzés sikeres, blokkba írják az adatokat.
 4. A blokkban összegyűlt adatokból hash-t generálnak.
  A Bitcoin az SHA-256 hash algoritmust használja a blokklánc blokkjaiban tárolt adatok titkosításához.
  Minden blokk saját egyedi hash-el rendelkezik, amely a benne lévő adatokból készül.
 5. Az elkészült blokk a csomópontokhoz (node) kerül, akik tárolják a teljes blokkláncot, s vele minden megszületett blokkot.
  Minden blokk hivatkozik az őt megelőző blokk hashre, így elkerülve, hogy hamis blokk kerüljön a láncba.

Bitcoin kibocsájtás

A bányászok megteremtik a hálózat működőképességét és biztonságát egy speciális hardver (ASIC) működtetésével, ezért bitcoint kapnak a munkáért cserébe. A jutalom blokkonként van meghatározva: jelenleg 6.25 BTC.

Ez versenyhelyzetbe kényszeríti a bányászokat.

Bár a szerencse is nagyban befolyásolja azt, hogy melyik bányász generálja a blokkhoz tartozó hash-t, általánosságban elmondható, hogy a több hardverrel rendelkező bányász nagyobb valószínűséggel jár sikerrel.
Egy géppel rendelkezőknek is van esélyük! Léteznek ún. bányász társulások (pool), amelyben bányászok csoportja egységbe verődve próbálnak meg 1-1 blokkot létrehozni, és ha sikerrel járnak, akkor a munka elvégzésébe adott teljesítményük alapján osztoznak a megkapott blokkjutalmon.

A bányászok mindaddig kapják a blokkjutalmat, amíg a kibocsátás teljesen meg nem szűnik összesen 21 millió darab bitcoin elérésével (kb. 2140-ben lesz kibányászva az utolsó bitcoin). Ezt követően a bányászoknak a blokkjutalomból származó bevétele megszűnik, és csak a tranzakciós díjak maradnak.

Ez az egyetlen módja a bitcoin kibocsátásának.

IdőtartamLétrejövő új bitcoin
1 nap900 BTC
1 hónap27 000 BTC
1 év328 500 BTC

Blokkjutalom: 6.25 BTC
átl. blokkidő: 10 perc

Ha egy felhasználó bitcoint küld, akkor a tranzakcióért egy díjat kell fizetnie annak érdekében, hogy a bányászok motiváltak legyenek az adott tranzakciót ellenőrizni és jóváhagyni. Ez a díj függ a tranzakció méretétől és a hálózati forgalomtól. Minél nagyobb a forgalom a hálózaton, annál magasabb a tranzakciós díj, és fordítva.

Néhány kriptovaluta pénztárcában (wallet) a felhasználók befolyásolhatják a tranzakció díjat, ha gyorsabban teljesülő tranzakciókat szeretnének, akkor magasabb díjat kell fizetni.

Jutalom felezés:

210.000 blokkonként (körülbelül 4 évente) feleződik a bányászoknak járó jutalom.

Ezekre a felezésekre 2012-ben, 2016-ban és 2020-ban került sor.
Az első felezés 2012-ben történt, amikor a blokkonkénti jutalom 50-ről 25 BTC-re csökkent. A 2016-os felezés 12,5 BTC-re csökkentette a jutalmakat, és 2020. május 11-től minden új bányászott blokk csak 6,25 új BTC-t generál. 

2024-ben várható a következő felezés, ekkor már csak 3.125 bitcoint fognak kapni a bányászok egy-egy blokk után.

A felezésről részletesebben..

Mik a Bitcoin előnyei?

 • Fizetési szabadság – Lehetségessé válik bármekkora összegű pénzt küldeni és fogadni azonnal, bármikor, a világ bármelyik pontján. Nincsenek munkaszüneti napok. Nincsenek határok. A Bitcoin teljes irányítást biztosít felhasználóinak a pénzük felett.
 • Olcsó tranzakciók – A díjak függetlenek a küldött összegektől. Lehetőséged van 100.000 bitcoint küldeni ugyanannyi díjért, mint amennyiért 1 bitcoint küldenél. Továbbá, léteznek olyan kereskedői szoftverek, amelyek a kereskedők tranzakcióinak feldolgozását, a bitcoinok hivatalos pénznemre történő átváltását, valamint az átváltott pénz kereskedői bankszámlára történő elhelyezését segítik. Mivel ezek a rendszerek Bitcoinon alapulnak, a PayPal-nál és a hitelkártyáknál sokkal alacsonyabb díjakkal működnek.
 • Kisebb kereskedői kockázat – A tranzakciók biztonságosak, visszavonhatatlanok, és nem tartalmaznak érzékeny vagy személyes információkat. Ez megvédi a kereskedőket a csalásoktól vagy a tisztességtelen számlázásoktól. Ezenfelül szükségtelenné teszi a PCI-megfelelés meglétét. A kereskedők könnyedén beléphetnek olyan új piacokra, amelyeken vagy a hitelkártyák nem elérhetők, vagy a csalások aránya elfogadhatatlanul magas. A végső eredmény alacsonyabb díjakban, nagyobb piacokban és kevesebb adminisztrációs költségben nyilvánul meg.
 • Biztonság és kontroll – A felhasználók teljes irányítást élveznek tranzakcióik felett, a kereskedők részéről nincs mód kéretlen vagy rejtett díjak felszámítására. A bitcoin utalások a tranzakcióhoz csatolt személyes információk nélkül is kezdeményezhetők. Ez erős védelmet jelent a személyazonosság ellopását célzó támadásokkal szemben.
 • Átlátható és semleges – Minden, a Bitcoin pénzkínálatát érintő információ a blokkláncon azonnal, bárki számára, valós időben hozzáférhető, megtekinthető. Egyetlen magánszemély vagy szervezet sem irányíthatja vagy befolyásolhatja, mivel kriptográfiailag védett. Ez lehetővé teszi, hogy a Bitcoin teljes mértékben semleges, transzparens és kiszámítható legyen.

Mik a Bitcoin hátrányai?

 • Az elfogadás mértéke – Az emberek többsége nem ismeri a Bitcoint. Egyre több vállalkozás fogadja el, mivel élvezni szeretnék az elfogadás biztosította előnyöket, de a lista egyelőre rövid.
 • Volatilitás – A forgalomban lévő bitcoinok összértéke és a Bitcoint használó vállalkozások száma továbbra is nagyon alacsony, ezért viszonylag kis események jelentősen befolyásolhatják az árfolyamot. A volatilitás a piac növekedésével és a technológia éretté válásával elméletileg csökkenni fog. A világ korábban még soha nem látott startupvalutát, így igazán nehéz (és egyben izgalmas) elképzelni, hogy hogyan fog teljesíteni a későbbiekben.
 • Folyamatos fejlesztés – A Bitcoin továbbra is „béta” üzemmódban van, számos, még fejlesztés alatt álló szolgáltatással. Új eszközök, funkciók és szolgáltatások fejlesztése zajlik a Bitcoin biztonságosabbá tétele, valamint a széles közönség számára való nagyobb hozzáférhetőség érdekében. Általánosságban elmondható, hogy a Bitcoin jelenleg is az éretté válás útján halad.

Hogyan szerezhető bitcoin?

 • Bányászat (blokkjutalom, tranzakciós díj)
 • Vásárlás egy kriptotőzsde vagy kriptoATM használatával.
Regisztrálj a legnépszerűbb kriptotőzsdékre! Tekintsd meg a Linkgyűjteményt és szerezz kedvezményeket és ajándékokat.

Miért bíznak benne az emberek?

A Bitcoinnal szembeni bizalom legnagyobb része abból a tényből fakad, hogy egyáltalán nem igényel bizalmat. A Bitcoin teljes mértékben nyílt forráskódú és decentralizált. Ez azt jelenti, hogy bárki, bármikor hozzáférhet a teljes forráskódhoz. Így a világ bármely fejlesztője pontosan megerősítheti, hogy hogyan működik a Bitcoin.

Minden tranzakció és bitcoin – átláthatóan, valós időben – bárki által ellenőrizhető. Minden utalás harmadik féltől függetlenül teljesíthető. Semmilyen szervezet vagy magánszemély nem irányítja a Bitcoint, és a hálózat még akkor is biztonságos marad, ha a felhasználók nem mindegyike megbízható.

Mi történik a bitcoin elvesztésekor?

Ha egy felhasználó elveszíti pénztárcájához tartozó kulcsokat (privát kulcs), akkor nem tudja többé elérni a címén található bitcoint. Az elveszett bitcoin továbbra is a blokklánc részét képezik – éppen úgy, mint bármely más bitcoin –, ugyanakkor az örökre „szunnyadó” állapotban marad, mivel soha többé nem lehet hozzáférni.

Amennyiben a felhasználó, a bitcoin eléréséhez használt eszközt veszíti el (például elhagyja mobiltelefont vagy hardver pénztárcát), akkor egy másik eszközről – a privát kulcsok megadásával újra elérheti azt.

James Howells newporti informatikus 2010-ben 7-8 ezer bitcoint bányászott ki. Ezeket egy merevlemezen (hdd) tárolta. Egy 2013-as lomtalanítás során több kacatot is kidobott, közte az említett merevlemezzel. Bizonyos források szerint a mai napig keresi a helyi szeméttelepen.

Az összes 21 millió bitcoinból már csak 17 millió válhat elérhetővé az emberek számára. Különböző kutatások azt mutatják, hogy körülbelül 4 millió bitcoin elveszettnek minősíthető.

Hogyan működnek a kriptovaluták tárolására használt pénztárcák?
Ismerd meg a kriptovaluta tárcák működését, valamint a biztonságos tárolás szabályait.

Legális a Bitcoin?

Igen. Ugyanakkor néhány ország joghatósága súlyosan büntet vagy tilt minden külföldi pénznemet.

Az a kormány, amely a Bitcoin betiltása mellett dönt, akadályozza a hazai vállalkozások és piacok fejlődését, ezzel az innovációt más országokba száműzve. 

Hasznos illegális tevékenységekhez?

A bitcoin pénz, és a pénzt mindig is egyaránt használták legális és illegális célokra. A készpénz, a hitelkártyák és a jelenlegi bankrendszerek messze túlszárnyalják a Bitcoint az elkövetett pénzügyi bűntettek tekintetében. A Bitcoin jelentős innovációt jelent a fizetési rendszerekre nézve, és ilyesfajta innovációk előnyeit gyakran sokkal nagyobbnak tekintik, mint lehetséges hátrányait.

A Bitcoint úgy tervezték, hogy nagy lépést jelentsen a pénz biztonságosabbá tétele irányában, valamint jelentős védelmet biztosítson a pénzügyi bűnözés számos formájával szemben. Például a bitcoint teljes mértékben lehetetlen hamisítani. A felhasználók teljes irányítást élveznek az értékeik felett, valamint nem sújthatják őket kéretlen díjak, szemben a hitelkártyacsalás esetével. A Bitcoin-tranzakciók visszavonhatatlanok és immúnisak a tisztességtelen számlázásokkal szemben. A Bitcoin nagyon erős és hasznos mechanizmusokkal működik.

Némi aggodalmat kelt, hogy fennáll a veszélye, hogy a Bitcoin vonzóvá válhat a bűnözök számára, mivel segítségével privát és visszavonhatatlan kifizetések végezhetőek. Ezek a jellemzők már léteznek a készpénznél és elektronikus átutalásnál, amelyek széles körben használnak és elfogadnak.

Mi határozza meg a bitcoin árfolyamát?

A bitcoin árfolyamát a kereslet és kínálat határozza meg.

Ha a bitcoinok iránti kereslet növekszik, az ár is növekszik, ha a kereslet esik, az ár is esik. A forgalomban lévő bitcoin száma véges, és új bitcoin csökkenő és kiszámítható ütemben keletkezik, ami azt jelenti, hogy a keresletnek az infláció szintjéhez kell igazodnia az árfolyam szinten tartásához.

Mivel a Bitcoin még mindig relatíve kis piacnak számít, ezért „kisebb” összegekkel is lefelé vagy felfelé mozdítható az ár.

A bitcoin árfolyama volatilis.

A legnépszerűbb kriptovaluta árfolyamokat itt találod.

Elveszíthetik az értéküket?

Igen.

A történelem hemzseg az összeomlott és megszűnt pénznemektől, mint például a Weimari Köztársaság idején használt német márka, vagy a zimbabwei dollárja. Habár a múlt pénznemeinek bukását tipikusan a hiperinfláció okozta – amelyet a Bitcoin lehetetlenné tesz -, mindig fennáll az esélye a technikai hibáknak, konkurens pénznemek felbukkanásának, politikai problémáknak és így tovább. Egyszerű ökölszabályként elmondható, hogy egyetlen pénznem sem tekinthető tökéletesen hibátlannak vagy nehéz időszakoktól mentesnek.

A Bitcoin bevezetése óta bizonyította megbízhatóságát, és nagy lehetőségek vannak benne a további fejlődésre.

Korlátozhatja-e a rendszert a véges mennyiségben rendelkezésre álló bitcoin?

A Bitcoin egyedülálló abban a tekintetben, hogy mindössze 21 millió bitcoin lesz valaha forgalomban, viszont ez soha nem jelent majd korlátot, mivel kisebb alegységeire bontható. A bitcoin 8 tizedesjegyig osztható (0,00000001) és még ennél kisebb egységekre is, ha a szükség úgy hozza a jövőben.

A bitcoin százmiliomod részét a megalkotójáról nevezték el. A legkisebb egység Satoshi, a Bitcoin százmilliomod részét jelenti, vagyis százmillió Satoshi egy Bitcoin.

Mi történik, ha valaki felvásárolja az összes létező bitcoint?

A mostanáig kibocsátott bitcoinnak mindössze a töredékét kínálják eladásra a tőzsdéken. Ezenkívül új bitcoinokat még évtizedekig fog kibocsátani a rendszer, ebből fakadóan senki sem vásárolhatja meg az összes létező bitcoint.

Zárszó

A Bitcoin az innováció növekvő terepe, üzleti lehetőség, amely kockázatokkal jár. Semmilyen garancia nincs arra nézve, hogy a Bitcoin továbbra is növekedni fog, még akkor sem, ha eddig nagyon erős ütemben fejlődött. A Bitcoin és egyéb befektetéséhez vállalkozó szellemre van szükség.
Számos módon lehet pénzt keresni a Bitcoinnal, például bányászat, spekuláció vagy új vállalkozások alapítása révén. Az összes ilyen lehetőség a versenyre épül, és nem garantál biztos profitot. Mindenkinek önállóan, a költségek és kockázatok megfelelő mérlegelése után kell döntenie.

Forrás: bitcoin.org

Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.