Minden egy helyen.

Kriptovaluta tranzakció (küldés és fogadás)

Módosítva:

A kriptovaluták nem csak befektetési eszközként használhatóak, hanem lehetőséget nyújtanak a gyors és költséghatékony pénzügyi tranzakciók végrehajtására is. Alapvető funkció az eszközök mozgatása egyik felhasználótól a másikig bárhol a világon, anélkül, hogy közbe kellene avatkoznia hagyományos pénzintézeteknek vagy közvetítőknek. A tranzakciók sokkal gyorsabban és olcsóbban teljesülnek, mint a hagyományos banki rendszerekben.

Ennek az oktatóanyagnak a célja, hogy segítsen megérteni a kriptovaluták küldésének folyamatát, vagyis hogyan hajthatók végre tranzakciók a kriptopénzekkel. Az útmutató lépésről lépésre vezet, és remélhetőleg segítséget nyújt ahhoz, hogy magabiztosan és biztonságosan tudj kriptovalutákat küldeni, illetve fogadni.

A kriptovaluta rendszerek a felhasználóknak köszönhetően működnek

Ha kriptovalutát szeretnél birtokolni, szükséged lesz egy pénztárcára (wallet), amely egy címet biztosít számodra. Ma már rengeteg lehetőség áll a rendelkezésre, ebben a bejegyzésben kizárólag azokkal a lehetőségekkel foglalkozunk, amelyeket már korábban bemutattunk az oldalunkon. Fontos megjegyezni, hogy a különböző „egyszerű” pénztárcák kizárólag egy adott fajta kriptovaluta fogadását és küldését engedélyezik. Napjainkban már létezik sokkal praktikusabb multi wallet, amely egy alkalmazáson belül több kriptovaluta kezelését teszi lehetővé. Ilyen pénztárca például a Trust Wallet vagy a MetaMask.

A különböző alkalmazások más-más rendszer alapján működnek, ezért ebben a bejegyzésben nem tudunk teljes mértékben általánosítani!

Kriptovaluta pénztárca és biztonságos tárolás
Ismerd meg a kriptovaluta tárolására használt tárcák működését, valamint a biztonságos tárolás szabályait.


Tranzakciós folyamat

A tranzakciók egy meghatározott folyamatot követnek, attól függően, hogy melyik blokkláncon zajlanak. Például a Bitcoin blokkláncán, ha tranzakciót kezdeményezünk egy pénztárcával – a blokklánchoz interfészt biztosító alkalmazással –, az események sorozatát indítja el.

A Bitcoin tranzakció egy memóriatárba kerül, ahol tárolják és sorba állítják, amíg egy bányász fel nem dolgozza. Miután bekerült egy blokkba – bezárják és algoritmussal titkosítják. Megtörténik az ún. bányászat, amikor a bányászok a blokkhoz hash-t generálnak, majd a csomópontokkal a blokklánchoz csatolják.

A blokk lezárása után a tranzakció befejeződött, azonban nem tekinthető megerősítettnek mindaddig, amíg bizonyos számú másik blokkot nem érvényesítettek. A megerősítés (Bitcoin esetében) körülbelül egy órát vesz igénybe. A hálózaton átlagosan 10 percenként készül el egy blokk. Nem minden blokklánc követi ezt a folyamatot. Például az Ethereum (ETH) más mechanizmusok alapján működik.

Bitcoin tranzakció menete
Forrás: Investopedia

Kriptovaluta küldés és fogadás

Amikor létrehozunk egy pénztárcát a rendszer generál számunkra egy wallet címet. Ha ezt a címet megosztjuk másokkal, akkor kriptovalutákat fogadhatunk. A legtöbb alkalmazásban a ‘Receive’ (platformokon: ‘Deposit’) gomb megnyomása után jelenik meg számunkra a saját címünk szöveg, valamint QR kód formában. Ha fogadni szeretnénk – osszuk meg a karaktersorozatot a másik féllel (személyes találkozó esetén a QR kód egyszerűbb).

Fontos, hogy az adott cím, csak a hozzátartozó kriptovaluta kezelésére képes. Kizárólag Bitcoin-ra létrehozott pénztárcával nem tudunk Ethereum-ot küldeni vagy fogadni. Multi-chain walleteknél (pl.: Trust Wallet) fontos szem előtt tartani, hogy ugyanaz a kriptovaluta több hálózaton (blokkláncon) is létezhet. Ezeket az alkalmazás teljesen külön kezeli egymástól, ezért a tranzakciók végrehajtásánál is külön kell kezelnünk.
Például: Az USDT stabilcoin BEP20, ERC20 és TRC20 hálózaton is létezik, ennek fontos szerepe van! Mindig a címmel kompatibilis hálózaton indítsunk tranzakciót! Tehát, ha a Tron (TRC20) hálózaton szeretnénk küldeni, akkor a fogadó félnek a TRC20-as USDT címére lesz szükség.

Kriptovaluta tranzakció

A kriptovaluta tranzakciókhoz 4 dologra van szükségünk:

 1. Pénztárca (wallet)
 2. Kriptovaluta (Token esetében: a hálózat saját kriptopénzzéből is – tranzakciós díjakra)
 3. Alkalmas hálózat
 4. Fogadó pénztárca címe

Az alkalmazás ‘Send’ (platformokon: ‘Withdraw’) gomb megnyomása után jeleníti meg a küldő panel. Itt a szükséges információk (wallet cím, mennyiség, egyéb) megadása után indíthatunk tranzakciót.


Fontos tudnivalók

 • Előzetes kutatás: Mindig végezz alapos kutatást a kriptovalutáról és annak tranzakciós folyamatáról. Ismerd meg a kriptovaluta működését, a tranzakciók menetét és az esetleges korlátokat, hogy elkerüld a hibákat és problémákat.
 • Helytelen címek használata: Mindig győződj meg arról, hogy helyes a cím. Egyetlen karakterhibával is teljesen más címre érkezik.
  A helytelen címre küldött kriptovaluták örökre eltűnnek.
  • Ne gépeld a címet! Ne add meg az esélyt hogy hibázz, mindig használd a ‘Copy’ (magyarul: ‘Másolás’) gombot. Figyelj rá, hogy beillesztést követően ne módosítsd a címet. Ha megteheted: használd a QR kódot.
 • Ellenőrzött tranzakcióadatok: Mindig alaposan ellenőrizd a tranzakció részleteit, mielőtt elküldöd. Győződj meg arról, hogy helyes címet adtál meg.
 • Próbautalás: Indíts egy tranzakció próba céljából, főleg ha jelentős összeget szeretnél küldeni. Ha nem vagy biztos magadban, illetve abban a címben, amire tranzakciót szeretnél indítani – végezz el egy kisebb összegű utalást. Győződj meg róla, hogy a tranzakció sikeresen végbement.
 • Tranzakcióellenőrzés: Amikor kriptovalutát fogadsz, különösen fontos ellenőrizni a tranzakció megerősítéseit és a kriptovaluta valóságtartalmát. Ha megerősítetlen tranzakcióra hagyatkozol, az adott kriptovalutát kockáztatod. Egy tranzakciót akkor tekinthetünk sikeresnek, ha arról egy feljegyzés készült és elhelyezésre került egy blokkban a blokkláncon.
  • Használd a blokklánc keresőt! Minden blokklánc rendelkezik egy keresővel, amellyel megtekinthetjük a blokkláncon történt tranzakciókat. Egyszerűen rákereshetsz bármely wallet címre vagy tranzakcióra, amely a hálózaton lett létrehozva.

Mindig tartsd szem előtt!
Egy tranzakcióról ha feljegyzés készül a blokkláncon, akkor az már megtörtént és nem módosítható!


Kriptovaluta hálózatok

A kriptovaluta hálózatok olyan elosztott rendszerek, amelyek lehetővé teszik a digitális pénz, vagyis a kriptovaluta tranzakcióinak rögzítését és végrehajtását. A hálózatok működésének alapját a blokklánc technológia képezi. A blokklánc egy nyilvános, elosztott és átlátható adatbázis, amelyben az összes tranzakció rögzítésre kerül. A blokkokba rendezett tranzakciók láncolatát létrehozza, és minden új blokk hitelesítést kap a hálózat többi résztvevőjétől. Ez a folyamat biztosítja a tranzakciók megbízhatóságát és ellenálló képességét a manipulációval szemben.

Hálózat neveHálózat sebességeHálózat költségeiÉrtékelés
Bitcoin*****10/5
Ethereum
(ERC20)
*****10/5
Binance Smart Chain
(BEP20)
*********10/9
Litecoin********10/8
Tron
(TRC20)
*********10/9
Ripple**********10/10
Bányász Bázis által gyűjtött adatokból.

Tranzakció kriptotőzsdék között

Előfordulhat, hogy egyik kriptotőzsdéről szeretnénk – a másik kriptotőzsdére pénzt küldeni. Több lehetőségünk is van, hogy ezt költséghatékonyan és gyorsan megtegyük.

A legtöbbször a Litecoin (LTC) és Tron (TRX) kriptovalutákat szoktuk ajánlani. Az LTC Fee: 0.001 LTC és TRX Fee: 1 TRX a legtöbb kriptotőzsdén megtalálható és kereskedhető, valamint gyorsan és olcsón küldhető.

Egyéb lehetőségek: Solana (SOL), USDT (TRC20) Fee: 1 USDT , USDT (BEP20) Fee: 0.3 USDT

Regisztrálj a legnépszerűbb kriptotőzsdékre! Tekintsd meg a Linkgyűjteményt és szerezz kedvezményeket és ajándékokat.

Token küldése

Az eddig említett kriptovalutákban az a közös, hogy mindegyik coin, vagyis saját blokklánc-al rendelkezik. Ekkor a tranzakciós díjak a küldött mennyiségből automatikusan levonódnak. Ha egy kriptotőzsdéről szeretnénk tokent küldeni, ott sem történik másképp, a küldött tokenből kifizetjük a váltónak a költségeket, és a váltásról ők gondoskodnak.

Mi az a Token? Mi az a Coin? Mi az a kriptovaluta?

Amennyiben tokent szeretnénk küldeni – saját walletből – szükségünk van a kiválasztott hálózat saját kriptopénzzére a tranzakciós díjak megfizetésére. Például, MetaMask-ról szeretnénk USDT stabilcoin-t Binance Smart Chain (BEP20) hálózaton küldeni, akkor a díjak megfizetése BNB (BNB) coin-ban történik. Ha Shiba Inu-t szeretnénk küldeni az Ethereum (ERC20) blokkláncán, akkor Ethereum (ETH) -ra van szükség.

Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.