Minden egy helyen.

Kriptovaluta pénztárca és biztonságos tárolás

Módosítva:

A kriptovaluta csak digitális formában létezik, így a tárolásához különleges eszközre és teendőkre van szükség. A kriptovaluta pénztárca (szoftver vagy hardver) olyan eszköz, amelyek lehetővé teszik a kriptovaluták tárolását, küldését és fogadását. Ez az eszköz lehet asztali számítógép program, mobilalkalmazás vagy fizikai eszköz.

A kriptopénztárcák használata az évek során jelentősen egyszerűbb lett. Az első generációs tárcák használata nehézkes volt, és számos technikai ismeretet igényeltek. Az újabb generációs programok sokkal könnyebben használhatók, és rengeteg felhasználóbarát funkcióval rendelkeznek.

Az egyszerűbb és könnyebben használható asztali pénztárcák mellett a fejlesztők olyan mobilalkalmazásokat is készítettek, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy bármikor és bárhol hozzáférjenek az értékeikhez. A mobilalkalmazások kényelmessé, míg a fizikai eszközök, mint például a hardver tárcák biztonságosabbá teszik a tárolást.


A háttérben..

A kriptovaluta pénztárcát legtöbbször úgy képzeljük el, mint való életben a pénztárcánkat, valójában semmilyen hasonlóság nincs köztük. A kriptovaluta egy feljegyzés formájában létezik a rendszerben, amit egy alkalmazással és egy privát kulccsal érünk el. Minden kripto eszköz adatként létezik a blokkláncon, amit a bányászok és csomópontok működtetnek.

A háttérben az történik, hogy amikor létrehozunk egy tárca címet (wallet cím), létrejön egy privát kulcs és egy publikus kulcs. Ezeket a kulcsokat titkosítva összekapcsolja a rendszer. Amennyiben rendelkezünk a privát kulccsal, akkor jogunk van tranzakciót indítani (vagyis írni a blokkláncra egy feljegyzést), ezzel szemben, ha csak a publikus kulcs van a birtokunkban, akkor annak segítségével leolvashatjuk a blokkláncról az adatokat.

Kriptopénztárca (mint alkalmazás, pl: Trust Wallet) létrehozza a felhasználó és a blokklánc közötti kommunikációt. A Trust Wallet egy olyan mobilalkalmazás, amely több hálózat elérését és kezelését teszi elérhetővé.

Privát kulcs

A privát kulcs szükséges ahhoz, hogy hozzáférjünk a tárolt kripto eszközhöz. Ez a kulcs teszi lehetővé a digitális aláírást a tranzakciókhoz. Fontos megérteni, hogy a privát kulcsok nagyon érzékeny információk, ha valaki hozzáfér, akkor az illető képes kezelni – irányítani a kriptoeszközöket. Nagyon fontos, hogy gondosan őrizd a privát kulcsaidat, és soha ne oszd meg másokkal.

Privát kulcs lehet:

 • Véletlenszerű számok és betűk sorozata
 • 12/24 angol szó
 • QR kód
 • Keystore Fájl (UTC / JSON)

A kriptovaluták világában te magad felelsz az értékeidért!

Egy tranzakcióról ha feljegyzés készül a blokkláncon, akkor az már megtörtént és nem módosítható!
Tudj meg többet a kriptovaluta tranzakciókról.. (küldés és fogadás)

Publikus kulcs

Véletlenszerűleg” – generált – számok és betűk sorozata. A legtöbb alkalmazásban megjelenítik QR kódként is.

A publikus kulcsot arra használhatjuk, hogy másokkal megosztva kriptovalutát fogadjunk, vagy leolvassuk az adatokat a blokkláncról egy blokklánc keresővel. Egy címre rákeresve mindent megtalálunk a blokkláncon, bárki megtekintheti a hozzáfűzhető tranzakciókat.

Ha valaki nekünk szeretne kriptovalutát küldeni, akkor szüksége lesz a publikus kulcsunkra. A hagyományos rendszerekben nevünk alapján (esetekben azonosító számokkal) vagyunk azonosítva, a kripto világában van egy címünk, ami számok és betűk sorozata.

bc1qps26uqfxgxauehdrdjlnr6wwqe87q6zthr8sxn

Bányász Bázis – Bitcoin (BTC) Wallet
Ez a publikus címünk. Erre a címre küldhetsz támogatást, ha szeretnél. Köszönjük

Biztonságos tárolás szabályai

Privát kulcs

A privát kulcsot egy papírra vagy más fizikai tárgyra írjuk le, és biztonságos helyen tároljuk. Láttam már fém lemezre gravírozott megoldást is, amelyben a tulajonos a legrosszabbra, egy esetleges lakástűzre is felkészült.

FONTOS: Ne fotózzuk le, ne tartsuk online, ne adjuk meg senkinek! A legtöbb elvesztett kripto a privát kulcs helytelen védelméből adódik. (ellopták, elveszett, elégett, elázott) Amikor létrehozunk egy tárcát, egy papírra írjuk le ezeket a szavakat, és biztonságos helyre tegyük el, a legjobb az lenne, ha megjegyeznénk ezeket.

A centralizált kriptotőzsdék váltásra és kereskedésre közkedvelt választás, de azzal tisztában kell lennünk, hogy ott a szolgáltató biztosítja számunkra a címet, vagyis nincs nálunk a privát kulcs. A múltban számos tőzsdét feltörtek már, így megszerezve az ügyfelek értékeit. Ne tartsuk az értékeinket kriptotőzsdén! Ide tartoznak a különböző Lending platform-ok is!

“Not your keys, not your coins.” 
"Nem a te kulcsaid, nem a te érméid." 

Andreas Antonopoulos

Ne csatlakoztassuk a tárcánkat alkalmazásokhoz, amíg nem győződtünk meg róla, hogy biztonságos és nem fog visszaélni a bizalmunkkal. Egy programkódban könnyedén rejtenek el olyan funkciókat, amelyek megkárosíthatnak. Több esetben történt már visszaélés, ezért jól gondoljuk meg, hogy megéri-e a kockázatot! Ha különböző decentralizált alkalmazásokat szeretnénk használni, akkor ne a „fő” pénztárcákkal használjuk, hanem hozzunk létre egy másik tárcát.

Megbízható forrásból töltsünk le! Előfordulhat, hogy nem azt az alkalmazást töltjük le a telefonunkra vagy gépünkre, amit szeretnénk. A kripto világában folyamatosan tevékenykednek a csalók, és próbálnak megtéveszteni mindenféle trükkel. Lehet, hogy teljesen megegyezik az eredetivel, de mégsem az! Itt, a banyaszbazis.hu platformon fokozottan figyelünk arra, hogy biztonságos hivatkozásokat (link) osszunk meg.


Forró vagy hideg tárca?

A webalapú tárcák, a mobiltárcák és az asztali tárcák forró tárcák.

 • Kényelmes
 • Ingyenes
 • Használata rendkívül egyszerű
 • Internet kapcsolaton keresztül működik, így sebezhetőbb az online támadásokkal szemben.

Mobil: Trust Wallet
Webalapú – böngésző bővítménnyel elérhető: MetaMask

Léteznek úgynevezett hideg tárcák, amelyek legtöbbször hardver tárcák.

 • Kevésbé kényelmes
 • Nem ingyenes, meg kell vásárolni az eszközt
 • Fizikailag magadnál tarthatod az értéked
 • Nincs folyamatos internetkapcsolat, így sokkal biztonságosabb.

A hétköznapi felhasználókat a webalapú, vagy a mobiltárcák ki fogják szolgálni, viszont az alábbi esetekben mindenképp a hideg (hardver) tárcákat ajánljuk:

 • hosszútávra tervezel tárolni
 • nagy értéket szeretnél tárolni
 • maximális biztonságra törekszel

Ledger kriptovaluta pénztárca

Hardver tárcák

Mi az a hardver tárca?

A hardver tárcák célzottan úgy lettek kifejlesztve, hogy lehetőséget teremtsenek arra, hogy a privát kulcsokat egy külső, fizikai eszközön, offline tárold. Kinézetük egyébként hasonlít a pendrive adathordozókra, ám manapság a legtöbb hardver tárca modernebb dizájnt kap. Ezek az eszközök soha nem kapcsolódnak az internethez, még abban az esetben sem, ha a tranzakciók lebonyolítására kerül sor, a megerősítéshez ugyanis szükséges az eszközön található, arra kialakított gomb megnyomása. Ennek köszönhetően senki sem tudja manipulálni a tranzakciókat, a privát kulcsod pedig rejtve marad a támadók elől, akik interneten keresztül próbálnak hozzáférni a kriptovalutáidhoz. Forrás: CoinCash

FONTOS:

Kizárólag gyártótól vagy hitelesített viszonteladótól vásárold meg a hardver tárcádat, hogy biztos legyél a termék eredetiségében.


Ledger

A Ledger egy francia vállalat, amely a kriptovaluta hardvertárcák piacának egyik vezető szereplője. Cégük a kriptovaluták biztonságos tárolására és kezelésére szakosodott, és olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek a felhasználók igényeinek.

Ledger Nano S Plus

A Ledger Nano S Plus egy kompakt és hordozható hardver tárca. A tárca támogatja a legnépszerűbb kriptopénzeket és NFT-ket.

 • Több mint 5500 érmét kezel.
 • NFT: Támogatott
 • Csatlakozás: USB
  • Bluetooth: Nem támogatott
 • Támogatás: Windows, macOS, Android
 • Szín: Többféle
 • Anyag: Rozsdamentes acél és műanyag

Vásárold meg a Ledger Nano S Plus hardver tárcát közvetlenül a gyártótól!

Ledger Nano X

A Ledger Nano X egy újabb modell, amely további funkciókat kínál a kriptopénzeid tárolásához. Ez a modell Bluetooth kapcsolattal rendelkezik, így vezeték nélküli kapcsolattal is használható.

Vásárold meg a Ledger Nano X hardver tárcát közvetlenül a gyártótól!


SafePal

A SafePal 2018-ban alapított vállalat, amely kriptovaluta tárolási szolgáltatásokat kínál a felhasználók számára. A cég olyan termékeket fejlesztett ki, mint a SafePal S1, ami egy hardveres tárca a kriptovaluták biztonságos tárolásához és kezeléséhez. A SafePal fókuszál a felhasználók vagyonának védelmére és az egyszerű használhatóságra. A SafePal kapcsolatban áll a Binance nevű kriptotőzsdével is.

SafePal S1

A SafePal S1 egy hardver kriptovaluta tárca, amelyet a kripto eszközök biztonságos tárolására és kezelésére terveztek. Felhasználóbarát és könnyen használható felülettel rendelkezik, így a kezdők is könnyedén használhatják.

 • Több mint 100 blokklánc támogatás
 • Csatlakozás: QR kód
  • Bluetooth: Nem támogatott
 • Hordozható és bárhol használható

Vásárold meg a SafePal S1 hardver tárcát közvetlenül a gyártótól!


Trezor

A Trezor hardver tárcát a SatoshiLabs nevű cég fejleszti és gyártja. A céget 2013-ban alapította Marek „Slush” Palatinus, aki a Bitcoin közösség egyik elismert szereplője. Slush a Bitcoin bányászat terén is híres, mivel ő hozta létre az első bányásztársulást (mining pool). A SatoshiLabs és a Trezor is nyílt forráskódú szoftverekre épül.

Trezor Model One

A Trezor Model One egy hardver eszköz, amelynek célja a kriptovaluták privát kulcsainak biztonságos tárolása. Az eszköz kis méretű, könnyen hordozható és USB-porton keresztül csatlakoztatható a számítógéphez  vagy mobiltelefonhoz.

Az eszköz rendelkezik egy kijelzővel és gombokkal.

 • 1000+ támogatott kriptovaluta
 • Csatlakozás: USB
 • Szín: fekete, fehér

Vásárold meg a Trezor Model One hardver tárcát közvetlenül a gyártótól!


Kapcsolódó bejegyzések:

Trust Wallet bemutatása – Pénztárcák
MetaMask bemutatása – Pénztárcák

Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.