Minden egy helyen.

Mi a kriptotőzsde?

Módosítva:

A kriptotőzsde olyan online platform, amelyen keresztül a felhasználók kriptovalutákat vásárolhatnak vagy adhatnak el, illetve kriptovalutát válthatnak másik kriptovalutára. Napjainkban már számtalan kriptotőzsde létezik, amelyek biztosítják a csere lebonyolítását a felhasználók között.

A platform fontossága abban rejlik, hogy összekapcsolja a jelenlegi pénzrendszert és a kriptovaluták világát, ugyanis lehetővé teszi számunkra az átjárást. A kriptotőzsdék szolgáltatásának köszönhetően egyszerűen válthatjuk a hagyományos (törvényes) fizetőeszközt – kriptovalutára, és fordítva. Ezen tőzsdék kényelmet nyújtanak a felhasználóknak, mivel a kereskedéshez és az váltáshoz csupán internetkapcsolat és egy eszköz (mobiltelefon vagy számítógép) szükséges.

Biztonság és megbízhatóság

A legfontosabb nézőpont, hogy egy kriptotőzsde mennyire megbízható és biztonságos.

 1. Licenc és szabályozás: A tőzsde engedélyezése alapvető fontosságú a működéshez, a licenc megléte garantálja, hogy a tőzsde törvényesen működik.
 2. Biztonsági intézkedések: A biztonsági intézkedések olyan funkciók, mint a kétlépcsős azonosítás (2FA), az SSL titkosítás, a hideg tárolás, a biztonsági mentések és a hackerek támadásai elleni védelem.
 3. Felhasználói értékelések és visszajelzések: A tőzsde felhasználói értékeléseit és visszajelzéseit érdemes áttekinteni, hogy megtudjuk, hogy mások milyen tapasztalatokat szereztek a tőzsdén történő kereskedés során. Ez segíthet abban, hogy a felhasználók megfelelően tájékozódjanak.
 4. Közösségi média jelenlét: A tőzsde közösségi média jelenléte, a kommunikáció módja és az ügyfélszolgálat minősége mind fontos tényező.
 5. Az alapítók és a vezetőség: A tőzsde alapítóinak és a vezetőségnek megfelelő szakmai háttere és tapasztalata szintén fontos. Az olyan tőzsdék, amelyek mögött megbízható és tapasztalt szakemberek állnak, valószínűbb, hogy biztonságosak.

Attól függetlenül, hogy egy kriptotőzsde biztonságosnak és megbízhatónak tekinthető, nem tartjuk tőzsdén az értékeinket! Az a kripto van biztonságban, ami saját (privát kulccsal kezelt) címen van.
Ismerd meg a biztonságos tárolás szabályait.!

Elérhető kriptovaluták

Egy másik fontos nézőpont, hogy milyen érmékkel kereskedhetünk az adott kriptotőzsdén. A legnépszerűbbek, (mint például: Bitcoin, Ethereum) minden váltón megtalálható, viszont minden tőzsdén más-más kriptovalutákkal kereskedhetünk.

A CoinMarketCap feltünteti, hogy hol és milyen kereskedési párokkal, áron és volumennel kereskedhető.

Ismerd meg a CoinMarketCap oldalát!
CoinMarketCap – Hasznos oldalak 1.

Centralizált

A centralizált kriptotőzsdék könnyen hozzáférhetőek és általában könnyen használhatóak, azonban a felhasználók kénytelenek bízni az adott cég biztonságában és jóhiszeműségében. Amikor egy felhasználó beutalja a pénzeszközeit (fiat, kripto) egy centralizált kriptovaluta váltóra, valójában átruházza az eszközök kezelésének jogát a tőzsdére. Ez lehetővé teszi a kereskedést, a kriptovaluta vásárlást és eladást, valamint a különböző pénznemek közötti váltást.

A centralizált tőzsdék általában egyszerűek és gyorsak, ezért vonzó a kriptovaluta kereskedők (trader) számára.

A kriptotőzsdére való támaszkodás nem kockázatoktól mentes. Az elmúlt években számos esetben láthattuk, hogy ezek a platformok kibertámadások áldozatául estek, és elvesztették a felhasználóik pénzét.

Decentralizált

A decentralizált váltók (DEX-ek) egy új és izgalmas fejezetet nyitnak a kriptovaluta kereskedés világában. A DEX-ek lényege az, hogy közvetlenül kapcsolják össze a kereskedőket egymással anélkül, hogy közvetítőre lenne szükség. Ezek a platformok a blokklánc technológia alapján működnek, és intelligens (okos) szerződések (smart contract) segítségével hajtják végre a tranzakciókat. A felhasználók megtartják a teljes ellenőrzést a saját kriptovalutáik felett, miközben a tranzakciók a blokklánc által rögzített és megerősített módon történnek.

Anonimitás

A centralizáltált kriptotőzsdék különböző szabályzattal rendelkeznek. Némelyik kizárólag egy egyszerű regisztrációval használható, más esetben minden személyes adatot (KYC) és egyéb papírokat elkérnek. Ezt sok esetben befolyásolja, hogy milyen szolgáltatást nyújt az adott platform. A legegyszerűbb centralizált váltókon – ahol csak kriptovalutával lehet kereskedni – nincs szükség semmilyen azonosításra!

KYC ( Know Your Customer)      magyarul: Ismerd meg az ügyfeled.
A KYC egy folyamat, amelynek célja az ügyfelek személyazonosságának ellenőrzése a pénzmosás, a személyazonosság-lopás, a pénzügyi csalás és a terrorizmus finanszírozása megelőzése érdekében. Ez a folyamat magában foglalja az ügyfél személyazonosságának és címének igazolását az állam által kiállított dokumentumok felhasználásával.

Mire van szükség az azonosításhoz?
A folyamathoz az alábbi dokumentumokra van szükség:

 • Személyi igazolvány / útlevél / jogosítvány
 • Közüzemi számla / bankszámla kivonat
 • (szükséges lehet szelfi készítése)

Az azonosítási folyamat egyszerűen teljesíthető, a rendszer egyértelműen végigkísér a teljes folyamaton. Miután beküldtük a kért adatokat az ellenőrzési folyamat akár 48 órát is igénybe vehet.

 • Előfordul, hogy időnként újra kell csinálni ezt a folyamatot.
 • Érvényes dokumentumokat használjunk.
 • Közüzemi számla/bankszámla kivonat ne legyen túl régi!
 • Azt a dokumentumot küldjünk be, amit kér a folyamat.
 • Olvasható képet csináljunk!

Legnépszerűbb kriptotőzsdék

Regisztrálj a legnépszerűbb kriptotőzsdékre! Tekintsd meg a Linkgyűjteményt és szerezz kedvezményeket és ajándékokat.

Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.