Minden egy helyen.

GPU bányászgép alkatrészei

Módosítva:

GPU bányászgép

A GPU bányászgép egy olyan számítógép, amely kriptovaluták bányászatára lett megépítve. A bányászat során a számítógépek egy programot futtatnak, amivel speciális matematikai feladatokat oldanak meg annak érdekében, hogy új blokkokat hozzanak létre a blokkláncon és megerősítsék a tranzakciókat.

A GPU bányászgépek nem sokban különböznek a hagyományos asztali számítógépektől, viszont más nézőpontok alapján vannak megépítve. A GPU bányászgép főbb alkatrészei: videokártya (GPU), amely a legfontosabb alkatrész, egy alaplap, egy processzor (CPU), RAM, egy tápegység (PSU), amely elegendő energiát biztosít a gépnek, és egy merevlemez, amelyen az operációs rendszer fut.

Amikor a Bitcoin 2009-ben elindult, az első bányászatot processzorok (CPU) végezték. Satoshi Nakamoto úgy tervezte a Bitcoint, hogy a legegyszerűbb hardverrel is elérhető legyen, így bármilyen hétköznapi számítógép képes volt a bányászatra. Később kifejlesztették az első bányász szoftvert, amely lehetővé tette, hogy nagyobb sebességet érjenek el videókártyával (GPU). Ezt követően a CPU bányászoknak már nem volt nyereséges a bitcoin bányászata. „

A GPU bányászat története
GPU bányászgép alkatrészei

Keret (1)

Egy olyan keretre van szükség, amely tartósan és biztonságosan tartja a videokártyákat és az alkatrészeket. Erre a célra számos más megoldást is kitaláltak már, léteznek polcrendszerbe épített bányászfarmok is. A keretre építés praktikus megoldásnak bizonyult.

A keretnek meg kell felelnie a következő kritériumoknak:

 1. Megfelelő méret: A keretnek elegendő helyet kell biztosítania a videokártyák, az alaplap, tápegység (PSU) és a hűtőventilátorok számára.
 2. Megfelelő hűtés: Elegendő légáramlást kell biztosítani az alkatrészek (főképp videókártyák) számára, hogy elkerüljük az alkatrészek túlmelegedését.
 3. Rugalmasság: A keretnek kellően rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy könnyen ki lehessen cserélni a videokártyákat vagy más alkatrészeket, ha szükséges.

Alaplap (2)

Az alaplap az egyik legfontosabb alkatrész a bányászgépben, amely lehetővé teszi, hogy az összes alkatrész kommunikáljon egymással. Típus szerint bármilyen alaplap alkalmas arra, hogy működtesse a gépünket. Fontos nézőpont az, hogy hány darab videókártyát (GPU) tudunk az adott alaplaphoz csatlakoztatni. A videókártyák – Riser-ek (3) segítségével lesznek bekötve az alaplapba, amik PCI Express (PCI-E) csatlakozást igényelnek.

Amikor alaplapot választunk GPU bányászathoz, számos fontos szempontot figyelembe kell venni. Néhány ilyen szempont a következő:

 1. PCIe bővítőhelyek száma: A GPU-k – PCIe bővítőhelyeken keresztül csatlakoznak az alaplapra, fontos, hogy az alaplap rendelkezzen elegendő PCIe bővítőhellyel a kártyák számára. A bányászati alaplapok általában több PCIe bővítőhellyel rendelkeznek, mint az átlagos asztali számítógép alaplapok.
 2. Támogatott processzorok: Az alaplap kiválasztásakor meg kell győződni arról, hogy az alaplap támogatja az adott processzortípust, amelyet használni kívánunk a gépben.
 3. Ár: Az alaplap ára szintén fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni. A bányászati alaplapok általában drágábbak, mint az átlagos asztali számítógép alaplapok.

A videókártyák bekötéséhez PCIe x1 és x16 slot-ot használjuk. Mindkettőhöz könnyedén csatlakoztathatjuk a Riser-t.

Az x16 esetében elosztót is használhatunk, amivel több kártyát is köthetünk egy bővítőhelyre.

RAM (memória): Bányászati operációs rendszer alatt (SimpleMining, HiveOS, RaveOS) legalább 4 GB memóriára van szükségünk. Windows alatt több memóriára van szükség.

CPU (processzor): Ha nem szeretnénk egyidejűleg (GPU bányászat közben) a processzorral (CPU) is bányászni, úgy a legegyszerűbb/legolcsóbb processzor megfelelő lesz számunkra egy gyári hűtővel. A GPU bányászat abszolút nem használja a CPU-t, csak azért szükséges, hogy a rendszer működjön.

Riser (3)

A legtöbb alaplapba – fizikailag – nem tudunk több videókártyát berakni egymás mellé, viszont már lehet kapni olyan alaplapokat, amit direkt bányászoknak terveztek és sorban, több PCIe (x16) csatlakozóval rendelkeznek. Riser-es megoldás a legtöbb esetben megfelelő választás.

tápellátás biztosítására PCIe (6pin) csatlakozó áll rendelkezésre. Minden esetben a PCIe (6pin) csatlakozást ajánljuk!

A SATA és Molex (4pin) csatlakozó nem biztonságos. A Sata – PCIe (6pin) átalakítót ne használjuk! A SATA csatlakozók vezetékeinek mérete nem megfelelő a nagy teljesítményű videokártyákhoz, a csatlakozók melegedhetnek, ami megnövelheti a tűzesetek kockázatát.
([Terhelés] Sata max.: 50w | Molex max.: 80w)

A riser minőségének ellenőrzése és azok megbízható forrásból történő beszerzése is nagyon fontos a biztonságos és hatékony üzemeltetéshez. Célszerű a riserből pótalkatrészként tartani, hiszen egy meghibásodás esetén egy hozzá tartozó videókártya (GPU) kiesik a munkából.

Tápegység (4)

A tápegysége (PSU) egy olyan alkatrész, amelynek fontos szerepe van a bányászgép stabil működésében. Elegendő áramot kell biztosítani a hardverek számára. A tápegységek kiválasztásakor fontos figyelembe venni a videókártyák (GPU) energiaigényét, és kiválasztani egy olyan tápegységet, amely megfelel a bányászgép áramigényének.

Csatlakozók:

A tápegységek különböző csatlakozókkal rendelkezhetnek.

A bányászgép tápegységének hatékony és biztonságos működése kulcsfontosságú a hosszú távú, sikeres bányászathoz.

 • ATX 20+4 csatlakozó: Az ATX tápegységek általában ezzel a csatlakozóval vannak ellátva, amely 20 vagy 24 tűs csatlakozó lehet. Az ATX 20+4 csatlakozó az alaplap tápellátására szolgál.
 • CPU 4+4 csatlakozó: A CPU 4+4 csatlakozó az alaplap processzor (CPU) tápellátására szolgál, és az ATX tápegységek rendelkeznek ezzel a csatlakozóval.
 • SATA csatlakozó: A SATA csatlakozók a merevlemezek, SSD-k, optikai meghajtók és más számítógépes eszközök tápellátására szolgálnak.
 • PCI-Express csatlakozó: A PCI-Express csatlakozók a videokártyák tápellátására szolgálnak.
 • Molex csatlakozó: A Molex csatlakozók a régebbi merevlemezek, optikai meghajtók, ventilátorok és egyéb eszközök tápellátására szolgálnak.

Fontos a csatlakozók rendszeres (karbantartás szerű) ellenőrzése (főként a riserek és videókártyák táplálására használt PCI-E csatlakozók).

Moduláris?

Forrás: MSI
 • Nem moduláris – Minden kábel fix.
 • Félmoduláris – Az alapvető kábeleket nem választhatjuk le.
 • Moduláris – Teljesen opcionális a tápegység kábelezése.

A nem moduláris tápegységeknél figyelembe kell venni, hogy milyen kábelekkel szerelte a gyártó. Rendelkezik elegendő PCI-E (6 vagy 6+2pin) csatlakozóval a gépünk videókártyáinak táplálására?! Léteznek különböző elosztók, átalakítók, amelyek megoldást nyújthatnak, viszont bizonyos esetekben biztonsági kockázatokkal járhatnak.

A félmoduláris tápegység esetében már részben szabadkezet kapunk a gyártótól. A fő kábelkorbácson kívül szabadon variálhatjuk a kábelezést.

A moduláris tápegység olyan tápegység, amelynek kábelei és csatlakozói eltávolíthatóak vagy cserélhetőek. Teljesen személyre szabható a gépünk tápellátása. A moduláris tápegység könnyedén karbantartható, mivel a kábeleket és csatlakozókat egyszerűen ki lehet cserélni, ha szükséges. Továbbá rugalmasabb is mivel bármikor módosítható az aktuális kábelezés.

PCI-Express (PCI-E)

Az egyes videokártyák tápellátási igénye különböző lehet, ezért fontos, hogy a kiválasztott tápegység rendelkezzen elegendő mennyiségű és típusú csatlakozóval az összes videokártya ellátásához. Fontos megemlíteni, hogy a GPU bányászat során a hatékony energiafelhasználás és a stabilitás kulcsfontosságú, ezért a bányászgép megfelelően kialakított és szabályozott tápellátása nagyon fontos.

Hatásfok

Lényeges nézőpont a tápegység vásárláskor, hogy milyen hatásfokkal dolgozik. A tápegységek hatásfoka az a mérték, amely azt mutatja, hogy mennyi elektromos energiát alakít át hasznos – használható energiává (például 12V-os vagy 5V-os DC áram), és mennyi energia vész el hő formájában. Az általános szabály, hogy minél nagyobb a tápegység hatásfoka, annál kevesebb energia megy el veszteség formájában, és annál több hasznos energia marad a rendszerben. (Példa: Ha egy 2000W-os tápegység 50%-os hatásfokkal működik, az azt jelenti, hogy a 2000 watt előállításához 4000W szükséges)

TípusTerhelés
(20%)

(50%)

(100%)
80 Plus Bronz85%81%85%
80 Plus Silver85%89%85%
80 Plus Gold88%90%82%
80 Plus Platinum90%94%91%
80 Plus Titanium94%96%91%

A tápegységek hatásfoka az adott terhelési ponton (terhelési tartományban) változik. Például egy 80 Plus Gold tápegység 90% hatásfokkal rendelkezik 50% terhelési ponton, de 82% hatásfokkal működik teljes terhelésnél. Bányászathoz Gold vagy annál jobb minősítésű tápegységeket ajánljunk. A szolgáltató az elfogyasztott energiát számlázza ki számunkra, nem azt amit hasznosan felhasználtunk.

A jobb minősítésű tápegységek gazdaságosabbak.

Szervertápegységek

A szervertápegység és az ATX tápegység között számos különbség van, amelyek a két eszköz eltérő funkcióiból és tervezéséből adódnak. A szervertápegységek általában nagyobb teljesítményűek, mivel nagyobb mennyiségű energiát kell szolgáltatniuk a nagyobb számítógépes rendszerek számára. Általában megbízhatóbbak és tartósabbak, mint a hagyományos tápegységek, mivel magas rendelkezésre állásra lettek tervezve.

Ventilátorok (5)

A ventilátorok fontos részei a gépünknek. Ezek az egyszerű alkatrészek segítenek a videókártyák által termelt hőt elszállítani a hardver közeléből. A videókártya processzora, valamint a memória chipek melegednek a számítási feladatok elvégzése közben. Ezt a hőt gyorsan és egyszerűen el kell szállítani, mivel a hardverek tartós és magas hőmérséklet hatására sérülhetnek! A ventilátorok tökéletesen megoldják ezt a problémát, és friss levegőt biztosítanak a videókártyáknak.

Olyan ventilátort érdemes választani, amely magas légszállítással bír ( CFM, m3/h -ban van meghatározva), valamint alacsony zajkibocsátással működik (Zajszint, dB). Fontos, hogy figyeljünk a csatlakozásra, amely a ventilátor tápellátása miatt fontos. A ventilátorok többféle csatlakozóval rendelkeznek.

 • Molex csatlakozós ventilátor, amely könnyedén ráköthető a tápegységre
 • 3/4 PIN-es csatlakozóval szerelt ventilátor, mely ráköthető az alaplapra vagy egy ventilátor vezérlőre
  (az alaplapi csatlakozás korlátozott)

Videókártyák (6)

A videókártya egy olyan hardver, amely továbbítja a grafikai adatokat. A videókártya elsődleges feladata, hogy grafikus adatokat dolgozzon fel és továbbítsa a megjelenítő eszköznek (kijelző, monitor). Rendkívül változatosak és sokféle típusban kaphatók, a belépő szintű videókártyáktól a professzionális felhasználásra tervezett kártyákig.

Az utóbbi években a kriptovaluta bányászat egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és ennek eredményeképpen a videókártyák kereslete is jelentősen megnőtt. A videókártyák fontos szerepet játszanak a kriptovaluta hálózatok működésében. A bányászat során a videókártyákat intenzív számítási feladatok végrehajtására használják.

Az elmúlt években a kriptovaluta árak jelentős ingadozásokat mutattak, és ez hatással volt a videókártyák piacára is. A kriptovaluta árak emelkedése miatt a videókártyák iránti kereslet jelentősen megnőtt, és a videókártyák ára emelkedett. Emellett a keresletnövekedés miatt a videókártyák készletei gyakran kimerültek, ami nehéz helyzetbe hozta azokat a felhasználókat, akik csak játékra vagy más feladatokra szeretnék használni a videókártyákat.

Milyen videókártyát válasszak?

Ez egy teljesen komplex kérdés, amit a felhasználóknak maguknak kell mérlegelni és döntést hozni. A megfelelő hardver kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell venni.

 • Ár: Elsősorban azt kell eldöntenünk, hogy mennyi pénzt szeretnénk a bányászgépünk megépítésére fordítani. Az új szériás kártyák sokkal nagyobb hatékonysággal dolgoznak, viszont ez árban is észrevehető.
 • Érme: Az legfontos nézőpont, hogy milyen kriptovalutát szeretnénk bányászni a gépünkkel. A kriptovaluták különböző algoritmusokat használnak, így bizonyos kártyák erősebbek egy-egy algoritmuson.

A legtöbb kalkulátor tévedhet a megjelenített adatokkal kapcsolatban, hiszen megannyi befolyásoló tényező miatt (nehézség, árfolyam, fogyasztás, szerencse, stb) nincs könnyű dolguk a pontos értékek meghatározásában és számolásában. Amennyiben a kalkulátorok adta információkra támaszkodva hozzunk döntést, készüljünk fel arra, hogy az esetek többségében nem úgy fog „kijönni a matek”, mint ahogy azt először számoltuk.

Ismerd meg a bányászati kalkulátorokat!

Egyéb alkatrészek:

HDD/SSD/Pendrive

A bányászati operációs rendszer telepítéséhez és futtatásához szükségünk van egy merevlemezre vagy pendrive-ra. A Linux alapú rendszerek rendkívül kevés helyet foglalnak (max. 8 GB).

SSD vagy Pendrive: Az SSD gyorsabb rendszerbetöltést, nagyobb rendelkezésre állást biztosít. Rosszabb minőségű pendrive esetében sokszorosára növekedhet a rendszer betöltésének ideje. (A gyártó feltünteti az olvasási és írási sebességet, ezt érdemes figyelembe venni.)

Okoskapcsoló, fogyasztásmérő

Az okoskapcsoló egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy távolról vezéreljék a hozzácsatlakoztatott elektromos készülékeket. Vezeték nélküli kapcsolatot használnak a Wi-Fi-hálózaton keresztül, hogy kommunikáljanak az okostelefonokkal, táblagépekkel. A készülék használatával távolról ki-, illetve bekapcsolhatjuk a bányászgépeinket. Az okoskapcsolók általában képesek időzített be- és kikapcsolásra is. A közelmúltban nagyon népszerűvé váltak, és számos gyártó kínál különböző típusokat. Az okoskapcsolók általában egyszerűen telepíthetők és könnyen használhatók.

A kriptovaluta bányászat során a fogyasztásmérő fontos információt ad. A bányászoknak a legfontosabb költségük az energia. Az ilyen készülékkel folyamatosan figyelemmel kisérhető a bányászgép fogyasztása. A fogyasztásmérő használatával valós adatokat kaphatunk arról, hogy a gépünk mennyi áramot vesz fel közvetlenül a konnektorból. Általánosságban elmondható, hogy a különböző bányászati operációs rendszerek (korrekció nélkül!) nem valós adatokat mutatnak a kezelőfelületen. Gyakori hiba hogy a bányászok az ott megjelenő értékekkel számolnak és nem a valós fogyasztással. A felületen megjelenő értékek korrekcióval módosíthatók!

” A bányászgépek üzemeltetése során fontos figyelembe venni a környezeti körülményeket, mivel azok jelentősen befolyásolhatják az eszközök működését és élettartamát. A megfelelő körülmények között üzemeltetett gép hatékonyan, biztonságosan és folyamatosan üzemelhet. Minden bányásznak fontos feladata: az ideális körülmények biztosítása.”

Megfelelő körülmények – Tervezés

PCI-E elosztó

Bizonyos esetekben korlátozott a videókártyák bekötésére használható PCIe slot, ennek a problémának a megoldására használható. Többféle kivitelben kapható, a legelterjedtebb az PCI-E x1 -> 4 USB kivitel, amellyel egy bővítőhelyre – 4 db Riser (3) beköthető.

Ventilátor vezérlő

A ventilátor vezérlő egy olyan elektronika, amely lehetővé teszi a gépben található ventilátorok működésének szabályozását. A vezérlőknek több típusa is létezik. Az egyszerűbb modellek kézi vezérlést tesznek lehetővé. Ezek a vezérlők növelik vagy csökkentik a ventilátorok sebességét, és ezzel javítják a rendszer hűtését és a zajkibocsátását.

?? (Szerk. alatt) Használd a bejegyzés alatti űrlapot, hogy segíts tökéletésre fejleszteni ezt a bejegyzést.

Kapcsolódó bejegyzések

Legutóbbi bejegyzések
(GPU bányászat – Alapok kategória)

Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.