Minden egy helyen.

Fontos szabályok a kriptovilágban

Módosítva:

Ebben a bejegyzésben feltárjuk a kriptovaluták rejtelmeit és megosztjuk a legfontosabb szabályokat, amelyekkel biztonságosan és hatékonyan fektethetsz be a kriptovaluták világában. Tartsd be ezeket a szabályokat, és elkerülheted a leggyakrabban elkövethető hibákat. Ha ismered ezeket a szabályokat, akkor máris jobb vagy mint a kripto befektetők 90%-a.

Tartsd be ezeket a szabályokat!

Tartsd be a legfontosabb szabályokat és maradj biztonságban a kriptovaluták világában.

1. Kutass és tanulj

Ismerd meg a kriptovalutákat, és tanulj a piacról, mielőtt befektetnél. Ne kezdd el befektetni pénzedet, amíg alaposan meg nem érted a kriptovaluták működését, technológiáját és az általad választott projektet. Legyél tudatában azoknak a költségeknek, amelyek a kriptovaluták vásárlásával, tárolásával és küldésével járnak. Ezek a díjak befolyásolhatják a hozamokat, főleg akkor ha kisbefektető vagy.

A tudás hatalom!

2. Pénz ami nem fog hiányozni

Mindig csak olyan pénzt fektess be kriptovalutákba, amelynek elvesztése nem okozna komoly pénzügyi nehézséget és nem veszélyeztetné a megélhetésedet. Az árak gyorsan változhatnak, és a kriptopiac nagyon volatilis. Ne hagyatkozz a szerencsére, hanem hozz megfontolt döntéseket.

Mielőtt bármilyen eszközbe befektetnél, gondold át, hogy mennyit vagy hajlandó kockáztatni, és tartsd magad ehhez az összeghez.

3. Te felelsz mindenért

A kriptovaluták világába a rendszer tulajdonságainak és előnyeinek köszönhetően nincs harmadik fél, aki felügyeli a felhasználókat. A blokklánc technológiának köszönhetően biztonságos és hamisíthatatlan (tranzakció) könyvelést kapunk.

Nincs harmadik szereplő aki visszafordít vagy módosít egy tranzakciót. Ha a tranzakció megtörtént, akkor rögzítésre kerül az adott blokkláncon. Ez különböző tekintetben lehet pozitívum és negatívum egyaránt. Tudj meg többet a blokklánc technológiáról!

Példa: Ha egy tolvaj ellopja a bitcoinod, akkor senki nem tudja visszaszerezni, kizárólag a tolvaj tudja visszaküldeni neked.

4. Diverzifikáció

A diverzifikáció lényege az, hogy a rendelkezésre álló pénzt több különböző eszközbe vagy eszközosztályba fekteted be. Ennek a stratégiának a célja a kockázat csökkentése. Ha egy vagy több eszköz teljesítménye rosszul alakul, más eszközök eredményei enyhíthetik a veszteségeket.

Ne tegyél mindent egyetlen eszközbe! Diverzifikáld a portfóliód, hogy csökkentsd a kockázatot. Érdemes a befektetéseinket – esetünkben a kriptovaluta portfóliót megfelelően egyensúlyba hozni.

A kriptovaluták világában az alábbi esetekben is célszerű lehet diverzifikálni:

 • Befektetés
  Befektetések is diverzifikálhatóak. Fektess több szektorba!
 • Kriptovaluta pénztárcák (wallet, tárcacím)
  Értékeidet több wallet címre is szétoszthatod.
 • Stabilcoin
  Tarthatsz többféle stabilcoin-t.

Kriptovaluta piacon..
Diverzifikáld a kripto portfóliód! Érdemes a befektetéseinket – esetünkben a kriptovaluta portfóliót megfelelően egyensúlyba hozni. Tartja a mondás: A jó portfólió alapja a Bitcoin. A Bitcoin mint vezető kriptovaluta nagy hatással van az összes kriptovalutára és a teljes kripto szektorra.

5. Hosszú távú gondolkozás

Megfigyelhető, hogy a piac ciklusokban működik. Előfordulhat, hogy éveken keresztül egy-egy emelkedést leszámítva folyamatosan csökken az árfolyam, vagy folyamatosan egy tartományban oldalaz. Gyakran az emberek rövid távon gondolkodnak, és naponta vagy hetente próbálnak nagy nyereséget elérni.

Ne várj azonnali hatalmas profitot és gyors meggazdagodást. A kriptovaluta befektetés hosszú távon biztonságosabb és jövedelmezőbb. Megtörténhet, hogy rövid idő alatt sikerül nagy hozamot elérni, de ez a kimagasló szakértelemnek vagy a szerencsének köszönhető. A rövid távú befektetéshez magasabb kockázat is társul.

6. Biztonsági szabályok

Ezek a legfontosabb szabályok, amelyek biztonságossá teszik az értékeid tartását.

 1. Használj megbízható kriptovaluta tárca szoftvert vagy hardvert.
 2. A maximális biztonságért használj hardvertárcát.
 3. Gondoskodj róla, hogy a privát kulcsaid biztonságban legyenek.
 4. Ne tartsd a kriptoeszközeid kriptotőzsdén.
 5. Ne használd az alkalmazásaidat nyilvános eszközökről. (Kizárólag saját, jelszóval védett számítógép, mobil, tablet)
 6. Használj mindig kétlépcsős azonosítást.
 7. Készíts biztonsági másolatot a kriptovaluta pénztárcáid privát kulcsairól.

Ismerd meg a biztonságos tárolás szabályait.

7. Maradj érzelemmentes

Ne engedd, hogy az érzéseid irányítsák a döntéseidet.

A globális piacok gyors változása és a folyamatos információ áramlás miatt sokan érzelmileg reagálnak a befektetéseik alakulására. Azonban az egyik legfontosabb tanács, amit egy befektetőnek meg kell jegyeznie, az, hogy maradjon érzelemmentes. A legtöbb ember hajlamos hirtelen reagálni a piaci ingadozásokra. Az eufória vagy a pánik hatása alatt az emberek gyakran túlzottan reagálnak a piaci helyzetekre, ami komoly veszteségeket eredményezhet.

Néha az emberek egy adott eszköz iránti érzelmi kötődés miatt ragaszkodnak hozzá, még akkor is, ha az már nem felel meg a pénzügyi céljaiknak. A kriptovaluták világában gyakran előfordul, hogy egy kezdő „beleszeret” egy kriptovalutába vagy projektbe, és biztos benne, hogy a kedvence nagy sikereket fog elérni.

Hogyan maradjunk érzelemmentesek?

 1. Tervezés: Készítsünk előre terveket befektetéseinkre, és tartsuk magunkat hozzá. A tervezés segít abban, hogy ne hozzunk hirtelen döntéseket az érzelmeink hatására.
 2. Racionális elemzés: Az alapos kutatás és elemzés segít abban, hogy megalapozottabb döntéseket hozzunk. Ne csak a hírek vagy a pletykák alapján cselekedjünk.
 3. Diverzifikáció: Bontsuk szét a tőkénket különböző eszközosztályok és befektetési eszközök között. Ez segít csökkenteni az érzelmi reakciókat egy-egy eszköz árfolyamának ingadozására.
 4. Hosszú távú gondolkozás: Tekintsük a befektetéseinket hosszú távúnak, és ne reagáljunk túlzottan rövid távú piaci mozgásokra.

8. Ne mások döntései alapján

Ne mások kutatása és véleménye alapján vásárolj vagy adj el. Mindig saját kutatásodra, elemzésedre és megérzésedre támaszkodj. Tudd, hogy ha trendek alapján fektetsz be, akkor túl nagy kockázatot vállalsz, és van rá esély, hogy veszteséges kimenetelű lesz a befektetésed. Próbáld elkerülni a ‘hype’-ot, ha mégis ilyenre adod a fejed, alkalmazz megfelelő stratégiát. (Ne felejts el realizálni!)

9. Fundamentális elemzés

Tájékozódj a kriptovaluta projektek működéséről és felhasználhatóságáról. Milyen problémát próbálnak megoldani? Milyen technológiai előnyökkel rendelkeznek? Ki áll a projekt mögött? Fontos, hogy legyen valós felhasználás egy kriptovaluta mögött.

10. Túl szép, hogy igaz legyen

Sok kriptovaluta projekt kezdetben fantasztikus ígéretekkel áll elő. Ígérnek hatalmas hozamokat, gyors gazdagságot, és a következő nagy áttörést a piacon. Azonban itt jön a legfontosabb szabály: „Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az nem az.” A túlzott ígéretek gyakran figyelmeztető jelek. Ha egy projekt azt ígéri, hogy egy hónap alatt megszorozza a befektetett pénzed, valószínűleg nem a valóságban fog bekövetkezni.

A fenntarthatóság a kriptovaluta projekt életében kulcsfontosságú. A fenntarthatóság azt jelenti, hogy a projekt hosszú távon képes fenntartani működését, fejleszteni technológiáját és növelni a felhasználói bázisát. Az olyan projektek, amelyek kizárólag a gyors hozamokra összpontosítanak, gyakran rövid életűek, és hamar összeomlanak.

Az irreális hozam mindig csapda. Bárki is ígéri, hogy hónapok alatt megszorozza a befektetésedet, valószínűleg csak a saját zsebét próbálja megtölteni. A kriptovaluta piac nagyon volatilis, és bárki, aki azt állítja, hogy tudja, mi fog történni – téved.

11. Hírek és események követése

Kövesd figyelemmel a kriptovaluta világban történő eseményeket, híreket és friss fejleményeket. Ezek nagy hatással lehetnek az árfolyamokra.


Iratkozz fel a hírlevelünkre vagy keress minket a közösségi felületeken!
Értesítünk a legfontosabb információkról és legjobb lehetőségekről!

12. Adózási szabályok

Természetesen mindig van megoldás az adófizetés megkerülésére, de nem mindig éri meg a kockázatot. Magyarország kifejezetten jó helynek számít kriptovaluta adózás tekintetében. Ne felejtsd el, hogy a kriptovalutával szerzett jövedelem adóköteles.

Magyarországon: (2023)

 • A nyereség után: 15%
 • Akkor lesz adóköteles mikor elhagyja a kripto világát. Ez lehet:
  • Mikor átváltod fiat valutára egy centralizált kriptotőzsdén. Már az átváltástól adóköteles, ha még nem hagyta egy a Binance fiókot – de már euróra lett váltva – akkor adóköteles.
  • Ha fizetsz vele egy termékért vagy szolgáltatásért. Ha kriptovalutáért vásárolsz autót vagy mást, akkor az is adókötelessé válik.
 • A veszteségek után nem kell adózni, adókiegyenlítésként felhasználható. Kizárólag igazolt költség! Amikor beutalsz egy kriptotőzsdére annak nyoma van és visszakövethető. Kriptovaluta adózás Magyarországon. (CryptoFalka)

Tartsd nyilván az összes tranzakciót és kérj szakértői tanácsot az adózási kérdésekben.
További részletek és információk a Bányász Bázis Mentorprogram keretein belül..

13. Ne használd illegális tevékenységhez

Az illegális tevékenységek kerülése és a törvény betartása kulcsfontosságú a kriptovaluták hosszú távú fenntarthatósága és elfogadása szempontjából. Az embereknek felelősségteljesen kell használniuk a kriptovalutákat, és azokat csak törvényes célokra szabad alkalmazni.

14. Tanulj folyamatosan

A kriptovaluta piac dinamikusan változik, és mindig van új dolog, amit megtanulhatsz. Maradj naprakész és tanulj folyamatosan az új projektekről és technológiákról.

Kövesd a Bányász Bázis-t a különböző közösségi felületeken.

15. Legyél tagja a közösségeknek

Csatlakozz kriptovaluta közösségekhez, olvass fórumokat és beszélj másokkal. A közösség tudása és tapasztalata sokat segíthet az információ szerzésben és a fejlődésben.

Bányász Bázis Közösség

Kihagytunk egy fontos szabályt?

Írd meg a lent található űrlap használatával.

Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.