Minden egy helyen.

Befektetés: Mi az a DCA, vagyis Dollar Cost Averaging?

Módosítva:

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a befektetők kedvelt stratégiáját, a Dollar Cost Averaging (DCA) -t. A kezdők számára fontos megérteni az alapokat és a hosszú távú befektetés alapelveit és taktikáit. Részletesen bemutatjuk, hogyan lehet DCA (átlag költség alapú) módszerrel befektetni.

Bemutatjuk a Dollar Cost Averaging (DCA) Challenge-t, amely – a Bányász Bázis saját szervezésű befektetési kihívása!

Ez az útmutató segít neked elindulni a befektetés útján és egy kihívásra csábít.

Hogyan működik a DCA?

A DCA (Dollar cost averaging) valójában azt jelenti, hogy rendszeresen, általában havonta vagy hetente vásárolunk egy bizonyos eszközből, egy meghatározott összeggel – az árfolyamtól függetlenül.

Miért jó a DCA?

Számos befektető megpróbálja megtippelni a piaci mozgásokat, és rövid távon profitra szert tenni. Azonban a piaci változások előrejelzése rendkívül nehéz, az árak ingadozásai nehezen kiszámíthatók – még a tapasztalt kereskedőknek is kihívást jelentenek.

A DCA stratégia a hosszú távú befektetők számára különösen vonzó, mivel nem szükséges folyamatosan figyelemmel kísérni a piacot, és lehetővé teszi a pénz fokozatos befektetését. Mivel a stratégia rendszeres vásárlásokon alapul, nincs szükség kezdeti tőkére. Ez különösen előnyös lehet azoknak, akik korlátozott pénzügyi forrásokkal rendelkeznek vagy nem szeretnének hirtelen nagyobb összegeket kockáztatni. A DCA stratégia lehetővé teszi a fokozatos és fenntartható befektetést.

Fontos, hogy mindig zárjuk ki az érzelmeket. Ez a stratégia segít csökkenteni az érzelmi reakciókat a befektetéseinkre tekintve, mivel a befektetők előre meghatározott rendszerességgel vásárolnak, így nem hajlandók hirtelen döntéseket hozni vagy reagálni a piaci hírekre. Ez a fegyelmezettség hosszú távon racionálisabb befektetéseket eredményezhet.

 • Racionálisabb és fegyelmezettebb döntések.
  A DCA stratégia lehetővé teszi a befektetők számára, hogy hosszútávon gondolkodjanak, és csökkenti az érzelmi reakciók befolyását a döntéseikben, ami segíthet elkerülni túlzott spekulációt és hirtelen árfolyam-ingadozásokra való reagálást.

Dollar cost averaging vs. Egyösszegű befektetés

DCA

A DCA stratégia lényege az, hogy rendszeresen és árfolyamtól függetlenül vásárolunk eszközöket.

Előnyök:

 • Nincs szükség időzítésre. A DCA stratégia nem követeli meg, hogy megjósoljuk a piaci mozgásokat, és nem kell ideális pontot találnunk a piacra lépéshez.
 • Csökkenti az érzelmi reakciók hatását. A rendszeres vásárlások segítenek elkerülni az érzelmi reakciók, például a túlzott kapzsiság vagy félelem befolyását a döntéseinkben.

Hátrányok:

 • Lassabb növekedés. Mivel állandó összegekkel vásárolunk, a növekedés lassabb lehet, mint az egyösszegű befektetés esetén.
 • Kisebb rövid távú nyereségek. A DCA stratégia fókuszál a hosszú távú célokra, így kevesebb hangsúlyt fektet a rövid távú nyereségekre. Ez egyéni stratégiákkal ellensúlyozható.

Egyösszegű

Az egyösszegű befektetés lényege, hogy egyszerre nagyobb összeget fektetünk be egy eszközbe.

Előnyök:

 • Nagyobb a rövid távú potenciális nyereség: Az egyösszegű befektetés gyorsabb növekedést eredményezhet, ha az árak hirtelen emelkednek.

Hátrányok:

 • Magasabb kockázat: Az egyösszegű befektetés kockázatos lehet, mivel egy rossz időzítés esetén veszteségek érhetik a befektetőt.
 • Stressz és nyomás: Az egyösszegű befektetésnél nagyobb nyomás nehezedhet a befektetőre.

A választás a befektető egyéni körülményeitől és céljaitól függ. Ha hosszútávú és stabil növekedést keres, és szeretné minimalizálni a kockázatot és az érzelmi reakciók hatását, a DCA stratégia lehet a jobb választás.

Bitcoin (BTC) és Dollar cost averaging (DCA)

2022 Szeptember – 2023 Szeptember

Elmúlt egy év Dollar cost averaging (DCA) teljesítése.
Forrás: TradingView

Ha az elmúlt 1 évben minden hónapfordulókor vásároltunk Bitcoin-t, akkor a jelenlegi átlagár: $25 928. Ez azt jelenti, hogy a bejegyzés írásakor közel nullán vagyunk ahhoz képest, mintha most vásárolnánk egyösszegben. Viszont láthatjuk, hogy az első vásárlás volt már közel 60%-os, a decemberi vásárlás közel 90% profitban. Közép-hosszú távú befektetés esetén érdemes alkalmazni egy kiszállás (realizálási) taktikát is.

Segítünk neked megtalálni a megfelelő lehetőségeket és taktikákat.
Csatlakozz a Bányász Bázis Mentorprogramhoz.

Kihívás – Bányász Bázis: DCA Challenge

Bemutatjuk a Dollar Cost Averaging (DCA) Challenge-t, amely – a Bányász Bázis saját szervezésű befektetési kihívása!
Irányt mutatunk, hogy belevágj és megtapasztald, hogyan változtathatja meg az életed az időzített és rendszeres befektetés.

A DCA egy bevált stratégia, amely lehetővé teszi számodra, hogy apránként és folyamatosan építsd fel a portfóliódat.
Nem szükséges nagy összeggel kezdeni! Sokszor-kevéssel is érhetsz el sikereket!

Tarts velünk!

DCA Challenge
Lite

 • Vásárolj minden hétfőn 15 euróért bitcoin-t.

DCA Challenge
HardCore

 • Vásárolj minden hétfőn 150 euróért bitcoin-t.

A megvásárolt bitcoin-t egy saját (privát kulccsal kezelt) tárcán tárold!
Ismerd meg a kriptovaluták tárolására használt alkalmazások működését és tartsd be a biztonságos tárolás szabályait!


Első vásárlás: 2023.09.04. Hétfő

(Ismétlés: minden hétfőn)

Mindig csak olyan pénzt fektess kriptovalutákba, amelynek elvesztése nem okozna problémát!

A kriptopiaci befektetések remek lehetőségeket kínálhatnak, de mindig ügyelj arra, hogy a pénzügyi biztonságod és megélhetésed ne kerüljön veszélybe. Felelősségteljesen és óvatosan lépj be ebbe a világba.

Folyamatosan közvetítjük az elért eredményeket.

Hogy állunk? (Google Docs)

Csatlakozz a Facebook-on található közösségi csoportunkba, ahol rendszeresen közzétesszük az aktuális információkat, lehetőségeket és értékeléseket. Kérdezési lehetőség a csoportban!

Bányász Bázis Facebook Közösség

DCA a Binance kriptotőzsdén

A Binance kriptotőzsdén használhatod az Ismétlődő vétel (Recurring Buy) funkciót. Ennek a funkciónak köszönhetően automatikusan megtörténik a vásárlás a beállított időpontban. Bankkártyás vásárlásként történik, és kizárólag arra kell figyelnünk, hogy a legyen fedezet a számlánkon a vásárlás pillanatában. Ez a lehetőség rendkívül kényelmes, viszont drágább is mint a manuális (pozíciós) vásárlás.

AutoInvest funkció: Ebben az esetben személyre szabott kriptovaluta befektetési portfóliót hozhatunk létre. A vásárlás stabilcoin-on keresztül történik, ez azt jelenti, hogy gondoskodnunk kell róla, hogy a fedezet a Binance-nél vezetett számlánkon legyen.

Összehaszonlítás

Az Ismétlődő vétel (Recurring Buy) funkciónál bankkártyáról közvetlenül történik a vásárlás, az AutoInvest esetében stabilcoin-ból a Binance számlánkról. Utóbbi esetben több beállítási lehetőséget találunk, és alacsonyabb költségekkel számolhatunk.

Úgy gondoljuk, hogy ezek a funkciók hasznosak a felhasználóknak. Minden esetben megtörténik a tranzakció és nincs szükség emberi tényezőre. Rendkívül sokat segít azoknak, akik feledékenyek, vagy egyéb elfoglaltság miatt nem tudják végrehajtani a vásárlást. Ezenkívül elősegíti hogy a stratégia rendszeres és folyamatosan működő legyen.

Amennyiben hosszú távra tervezünk tárolni érdemes a megvásárolt kriptovalutákat időnként egy saját tárcára kiküldeni.

Kérlek vedd figyelembe, hogy az általam nyújtott információk semmilyen körülmények között nem tekinthetők pénzügyi és befektetési tanácsadásnak. A tartalmak kizárólag általános ismereteket nyújtanak, és nem helyettesítik a személyre szabott szakértői tanácsadást. Az adott témával kapcsolatos döntéseid meghozatala előtt mindig konzultálj egy szakértővel, aki figyelembe veszi az egyéni körülményeidet és céljaidat.

Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.