Minden egy helyen.

bányász

Módosítva:

Ki a bányász?

A kriptovaluta bányász egy olyan személy, aki számítógépek vagy speciális hardverek segítségével részt vesz a kriptovaluták hálózatának működtetésében és a tranzakciók ellenőrzésében. A bányászok a blokklánc technológia alapján működő kriptovaluták (például a Bitcoin) hálózatának biztonságát és működését biztosítják. A kriptovaluta bányászat során a bányászok számítási feladatokat végeznek, amelyeket a hálózat ellenőrzése és új tranzakciók rögzítése céljából hajtanak végre. A feladatok megoldásáért jutalmat kapnak, általában a bányászott kriptovalutában.

A kriptovaluta bányászat egy nagyon verseny és számításigényes folyamat, amely sok időt és energiát igényel. A bányászok általában nagy számítási teljesítményű hardvereket használnak, mint például az ASIC és GPU. A bányászok tevékenysége nagyban hozzájárul a kriptovilág működéséhez és fejlődéséhez.

GPU bányászgép (bányász rig)
GPU bányászat története
ASIC

bányász” szó eredete

A Bitcoin fehérkönyv-ből (whitepaper) származik, ahol Satoshi Nakamoto, a bitcoin kibocsájtási ütemét, az arany bányászathoz hasonlította. Ezt követően a köznyelvben így terjedt el, és maradt meg a mai napig.

Amikor bitcoin bányászatról beszélünk, nem sötét alagutakról, csákányokról, óriási fúrógépekről és munkavédelmi sisakos emberekről beszélünk. A bitcoin bányászatot számítógépek processzorai végzik. A bányászat szó pusztán az aranybányászat analógiája: ha valaki elég sok munkát tesz bele, előbb-utóbb aranyat fog találni a föld mélyén. Ugyanígy, ha valaki a számítógépével elég sok számítást végez egy hálózaton, előbb-utóbb bitcoin jutalmat kap. Forrás: Kripto Akadémia

A kriptovaluta bányászat mögötti költségek és környezeti hatások miatt egyre több kriptovaluta projekt keresi a fenntarthatóbb és környezetbarátabb megoldásokat a blokkok létrehozására. Azok a bányászok, akik képesek hatékonyan működni és kezelni a környezeti és etikai kihívásokat, valószínűleg sikeresek lesznek a hosszú távon. A kriptovaluta piac gyorsan változik, és a bányászoknak képesnek kell lenniük alkalmazkodni a változásokhoz és a környezetbarátabb megoldásokat alkalmazni, ha azt szeretnék, hogy hosszú távon is sikeresek legyenek.

Mit csinálnak a bányászok?
Proof of Work (PoW) vs. Proof of Stake (PoS)

Validátor vs. bányász

A validátorok és a bányászok két különböző szerepet töltenek be. Az alábbiakban bemutatom a különbségeket közöttük:

 1. Feladat és szerep
  • Bányász
   A bányász olyan személy, akik számítógépek vagy speciális hardverek segítségével számítási feladatokat végeznek, amelyek a kriptovaluta hálózatának tranzakcióinak ellenőrzéséhez és új blokkok létrehozásához szükségesek. A bányászok fő feladata a tranzakciók csoportosítása blokkokba és a blokkok hozzáadása a blokklánchoz. Cserébe jutalmat kapnak – blokkjutalmat és tranzakciós díjakat.
  • Validátor
   A validátorok feladata a tranzakciók és blokkok érvényességének ellenőrzése a kriptovaluta hálózatában. Ők biztosítják, hogy a tranzakciók megfeleljenek a hálózat szabályainak és protokolljainak. Validátorokat a Proof of Stake (PoS) konszenzust használó hálózatokban találjuk, ahol a validátorok letétbe helyezik a kriptovalutájukat a hálózaton, mint biztosítékot, és ellenőrzik a tranzakciókat. A validátorok díjakat kapnak az ellenőrzésért és a hálózat fenntartásáért.
 2. Számítási igény és erőforrások
  • Bányász
   A bányászoknak jelentős számítási teljesítményre van szükségük, és gyakran speciális hardvereket használnak, például ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) bányászati eszközöket. A bányászat energiaigényes tevékenység.
  • Validátor
   A validátoroknak nincs szükségük jelentős számítási teljesítményre, mint a bányászoknak. A PoS alapú rendszerekben a validátoroknak kriptovalutát kell letétbe helyezniük és online tartaniuk a hálózatban való részvételhez.

Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.