Minden egy helyen.

A GPU bányászat története

Módosítva:

A kezdet

Amikor a Bitcoin 2009-ben elindult, az első bányászatot processzorok (CPU) végezték. Satoshi Nakamoto úgy tervezte a Bitcoint, hogy a legegyszerűbb hardverrel is elérhető legyen, így bármilyen hétköznapi számítógép képes volt a bányászatra.

„one-CPU-one-vote” – „Egy CPU – egy szavazat”

Bitcoin Whitepaper
Satoshi Nakamoto

A GPU bányászat

Később kifejlesztették az első bányász szoftvert, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy nagyobb sebességet érjenek el videókártyával (GPU). Ezt követően a CPU bányászoknak már nem volt nyereséges a bitcoin bányászata.

Úgy gondolják, hogy az első GPU-bányász programkódot ArtForz fejlesztette ki, aki 2010 júliusában bányászta ki az első blokkot videókártyával. Viszont az első nyilvánosan elérhető GPU-bányász szoftvert Puddinpop adta ki. A bejegyzést itt találod .

A Navier bányászati ​​tanácsadó cég vezérigazgatója, Josh Metnick elemzése szerint a bitcoin GPU bányászata nagyjából hatszor hatékonyabbá tette a bitcoin blokkok előállítását és a blokkjutalom megszerzését. A hatékonyságnövekedés érdekében egy átlagos GPU mindössze kétszer annyiba került, mint egy átlagos CPU. Forrás: CoinDesk

Az ArtForz állandó szereplője a bitcoin-devnek. Őt és Hanyecz Laszlot tartják az elsőknek, akik GPU-val bányásztak bitcoint. ArtForz egykor a hálózati számítási teljesítmény nagy százalékával rendelkezett (~25%), de arról számolt be, hogy már kevesebb, mint 1%-ot irányít.

Forrás: bitcoin.it/wiki

Satoshi Nakamoto – Hanyecz Laszlo és GPU bányászat

Satoshi Nakamoto előre feltalálta a Bitcoin GPU bányászatát, hogy megvédje a hálózatot. – mondta a Bitcoin korai fejlesztője, aki 2010-ben együtt dolgozott a Bitcoin alkotójával.

Hanyecz Laszlo, – amerikában élő fejlesztő – aki arról lett ismert, hogy végrehajtotta az első valós vásárlást bitcoin-al (Bitcoin Pizza Day) , szintén a bitcoin GPU bányászatának feltalálója. A bányászat fejlődésének korai szakaszában, Hanyecz és több fejlesztő is dolgozott a GPU bányászat kódján.

Satoshi kifogásolta, hogy a bitcoin bányászat a GPU-k használatával megváltozzon és ezt Hanyecz tudtára is adta.

A sokkal hatékonyabb GPU-k, nehézség (difficulty) emelkedést, egyszerű felhasználók ellehetetlenítését okozta. Satoshi fontosnak tartotta, hogy bárki számára elérhető legyen a Bitcoin, beleértve a hálózat fenntartását (bányászat) és használatát. A GPU bányászat megjelenésével elkezdődött egy verseny a bányászok között, aki megtudta vásárolni a drágább hardvert – esetünkben videókártyát – az nagyobb eséllyel bányászott ki egy blokkot, és zsebelte be az érte járó 50 bitcoin jutalmat.

Nehézség (Difficulty)
On-Chain adatok | Forrás: btc.com/stats/diff

Az adatokból egyértelműen látszanak az események. Látszik az első blokk kibányászása videókártyával, valamint az is, hogy mikor kezdtek elterjedni a programok a korai felhasználók körében.

A Satoshi feltalálta a GPU-bányászatot a „hálózat védelme érdekében„.

Hanyecz Laszlo egy Cointelegraph-interjúban elmondta, hogy nem csak Satoshi találta fel hamarabb, hanem több változata is megvolt az algoritmusból.

Egy alkalommal Hanyecz e-mailben elküldte Satoshinak a GPU bányászkódját, Satoshi pedig megosztotta vele a saját kód verzióját, amelyet a hálózatot érő ellenséges támadás esetére készített.

Hanyecz szerint Satoshi paranoiás volt.

Satoshi ellenezte a GPU bányászatot?

A fórumokon fellelhető beszélgetések alapján Satoshi Nakamoto ellenezte a GPU bányászatot. Satoshi még azt is kérte, hogy ameddig csak lehet, kerüljék el a fegyverkezési versenyt. (GPU-k munkára fogását)

Haneycz Laszlo úgy gondolja, hogy Satoshi nagyon jól tudta, hogy a bitcoin bányászata végül iparággá válik, de ezt el akarta kerülni.

Satoshi Nakamoto ezt követően elhagyta a Bitcoin-t (2011 tavaszán), és a mai napig nem mutat aktivitást, így a teljes igazságot homály fedi.

2012-ben kezdtek megjelenni az első ASIC projektek . Nem sokkal később a Bitcoin blokkláncot átvették az ASIC bányászai, és a GPU-bányászat elavulttá és hatástalanná vált a Bitcoint tekintve.

Bitcoin nehézség és a bitcoin bányászati – hardver – technológiák

Altcoinok és GPU bányászat

2011-ben indult a Litecoin.
Egy új, Scrypt nevű algoritmust tartalmazott. Ez azelőtt történt, hogy az SHA256 (Bitcoin) ASIC-ek átvették a Bitcoin hálózatát. A Bitcoin bányászat nehézsége megnövekedett, a GPU-bányászok egy másik projekthez költözhettek, és folytathatták a nyereséges bányászatot.

2013-ban piacra dobták a híres Dogecoint.
A Doge a Scrypt algoritmust is használja a PoW konszenzusához. A Doge-t GPU-kkal is bányászták, és egy ideig jobb jövedelmezőséget kínált.

2014-ben megjelent a ZeusMiner.
Az első Scrypt ASIC bányászgép. Ezzel véget ért a Scrypt algoritmus – GPU bányászat korszaka. A GPU-bányászoknak ismét nem volt nyereséges érméjük.

2014-ben indult a Monero.
Monero régen a Cryptonight algoritmust használta. A bányászok CPU-t és GPU-t használhattak a bányászathoz. A Monero közösség szintén az ASIC bányászai ellen van. Jelenleg a RandomX algoritmust használja az ASIC-ek leküzdésére.

2014-ben indult a Vertcoin.
A Vertcoin volt az egyik első kriptovaluta projekt, amelyet azzal a szándékkal fejlesztettek ki, hogy ASIC-rezisztens legyen. Az ASIC ellenálló algoritmusnak köszönhetően a GPU-bányászok ismét nyereségesen tudtak bányászni egy rövid ideig.

2015-ben indult az Ethereum.
Az Ethereum Ethash (módosított DaggerHashimoto) algoritmust használt.  Az Ethereum elhozta az intelligens szerződéseket, amely új és forradalmi megoldás. Az Ethereum kis és nagy befektetőket vonzott maga köré, ennek köszönhetően hosszútávon nyereséges bányászatot tudott biztosítani.

Ethereum és a GPU bányászok fénykora

Több alternatív megoldás létezik, hogy a GPU bányák dolgozzanak és termeljenek, de az Ethereum végével sok minden megváltozott. Többen az Ethereum bányászattal – a bányászatot is befejezték.
Szerintem minden bányász örömmel gondol vissza az Ethereum-ra.

Az Ethereum bányászat – 2022.09.15-én Proof of Stake (PoS) átállást követően véget ért.

„Mi utolsóként hagyjuk el a süllyedő hajót.”

– Bányász Bázis

Bányászat napjainkban

Napjainkban is jelennek meg olyan projektek, amelyek támaszkodnak a Proof of Work (PoW) konszenzus mechanizmusra. Számtalan coin létezik, amelynek a működéséhez szükség van a GPU bányászok által biztosított számítási teljesítményre. Bátran kijelenthetjük, hogy bányászok számára továbbra is van hely a kripto világában.

GPU bányászat > Érmék kategória
Ebben a kategóriában gyűjtjük azokat a érméket (coin), amiket hatékonyan bányászhatunk videókártyával (GPU).

Kapcsolódó bejegyzések

Legutóbbi bejegyzések
(GPU bányászat – Alapok kategória)


Hibát találtál?

Jelentsd nekünk!

Kérdésed van?

Várunk közösségünkbe!

A banyaszbazis.hu minden tartalma ingyenes!

Ne maradj le semmiről!

Havonta 1-2 alkalommal ingyenesen küldünk neked egy összefoglalót a legfontosabb eseményekről, hírekről és legjobb lehetőségekről.